Asanž: Google je suviše veliki i loš

Izvor: B92, 01.Avg.2013, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž: Google je suviše veliki i loš

Osnivač sajta Wikileaks Džulijan Asanž izjavio je danas da se stvara novi svetski poredak u kome će dominantnu ulogu imati aparat državne bezbednosti, a kompaniju Google je nazvao "suviše velikom i lošom".

"Svedoci smo da na svake četiri godine dolazi do dupliranja moći (američke) Nacionalne agencije za bezbednost", rekao je Asanž u govoru prosleđenom učesnicima međunarodne konferencije OHM2013 u Amsterdamu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posvećenoj internet tehnologije.

Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu već više od godinu dana, ocenio je da čak i pojedini stručnjaci nisu svesni šta se tačno događa.

On je naveo da, imajući u vidu rasprostranjenost društvenih mreža, ljudi dobrovoljno daju svoje lične podatke čime ustvari besplatno odrađuju posao za Nacionalnu agenciju za bezbednost. Prema njemu, svetu su očajnički potrebne granice koje bi štitile privatnost građana.

Asanž je pozvao sve one koje rade za bezbednosni aparat, a veruju da je to pogrešno, da prestanu da to čine. Osnivač Vikiliksa, koji je objavio na hiljade poverljivih diplomatskih depeša SAD, kritikovao je kompaniju Google da je postala "suviše velika i loša".

"Kako je Google postao deo sistema, postao je veliki i loš", rekao je Asanž i dodao da taj internet gigant daje ogromne sume novca za lobiranje.

Asanž je poručio stručnjacima za internet tehnologiju da se ne plaše. "Ne dozvolite da vas uplaše. Ne dozvolite da zaustave vaš značajan doprinos svetu", rekao je on. Asanž se od juna prošle godine nalazi u ambasadi Ekvadora, čije vlasti su mu odobrile azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je optužen za seksualni napad, ali Velika Britanija odbija da mu obezbedi slobodan prolaz da otputuje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž: Google je suviše veliki i loš

Izvor: B92, 01.Avg.2013

Osnivač sajta Wikileaks Džulijan Asanž izjavio je danas da se stvara novi svetski poredak u kome će dominantnu ulogu imati aparat državne bezbednosti, a kompaniju Google je nazvao "suviše velikom i lošom"..."Svedoci smo da na svake četiri godine dolazi do dupliranja moći (američke) Nacionalne...

Nastavak na B92...

Asanž: Google suviše veliki i loš

Izvor: Mondo, 01.Avg.2013

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž izjavio je danas da se stvara novi svetski poredak u kome će dominantnu ulogu..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.