ASANŽ: VOLIM DA PLJUNEM U SUPU MOĆNICIMA

Izvor: Kurir, 30.Nov.2010, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASANŽ: VOLIM DA PLJUNEM U SUPU MOĆNICIMA

VAŠINGTON - Internet stranica "Vikiliks", koju je 2006. osnovao Džulijan Asanž, 39-godišnji Australijanac sa grupom istomišljenika koje je kontaktirao posredstvom interneta, sakuplja i objavljuje osetljiva dokumenta i podatke koje države ili koncerni smatraju tajnim

VAŠINGTON - Internet stranica "Vikiliks", koju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 2006. osnovao Džulijan Asanž, 39-godišnji Australijanac sa grupom istomišljenika koje je kontaktirao posredstvom interneta, sakuplja i objavljuje osetljiva dokumenta i podatke koje države ili koncerni smatraju tajnim.

Sam naziv "Vikiliks" je spoj dva pojma: "Vikipedija", najčitanije enciklopediju na internetu, i "liks" (leaks), engleska reč za "curenje informacija", odnosno odavanje strogo čuvanih tajni. Osnivač svoju veb stranicu opisuje kao "javni servis" za novinare i aktiviste protiv korupcije, s ciljem "borbe za slobodu pomoću informacija". "Vikiliks" opstaje zahvaljujući donacijama, a garantuje anonimnost i zaštitu izvora informacija.

Od osnivanja plasira osetljiva dokumenta o raznim stvarima - na primer, o transportu otrovnog otpada u Obalu Slonovače ili smernicama američke armije o tretmanu u bazi Gvantanamo. Pažnju šire javnosti privukao je u aprilu kada je objavio snimke helikopterskog napada u Bagdadu na civile među kojima su bili i saradnici agencije Rojters. U junu ove godine objavljeno je oko 77.000 poverljivih  dokumenata o Avganistanu pod naslovom "Avganistanski ratni dnevnik", u oktobru je plasirano skoro 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku.

Sada je u toku objavljivanje skoro četvrt miliona tajnih diplomatskih depeša Stejt departmenta u oko 270 američkih ambasada i konzulata. Sumnja se da je "Vikiliks" do tog obilja materijala došao zahvaljujući kompjuterskom stručnjaku američke armije 23-godišnjem Bredliju Meningu koji je u maju ove godine uhapšen u Kuvajtu i prete mu 52 godine robije. Pretpostavlja se da je on dostavio "Vikiliksu" i podatke o Avganistanu i Iraku, kao i snimke iz Bagdada.

Osnivač "Vikilksa" Asanž, koji za sebe kaže da "voli da pljune u supu moćnicima", kako je naveo Dojče vele, rođen je 1971. u Tainsvilu, u Kvinslendu na severu Australije. Imao je nomadsko detinjstvo pošto su mu roditelji držali pozorišnu trupu i od mladih dana je bio svojeglav. Otišao je od kuće 1987, sa 18 godina postao otac, ubrzo se razveo i sudio se za starateljstvo. Od detinjstva je pokazivao talenat za matematiku. Kasnije je studirao matematiku i fiziku na Univerzitetu u Melburnu. Godine 1995, zajedno sa prijateljem, bio je optužen za hakerske aktivnosti, priznao je krivicu i prošao s novčanom kaznom, piše na "Vikipediji".

Zatim je tri godine sarađivao sa Suelet Drajfus, koja je istraživala subverzivne aspekte interneta i sa njom napisao knjigu "Podzemlje" (Underground), bestseler među ljubiteljima kompjutera. Drajfusova opisuje Asanža kao "veštog istraživača" kome je "veoma o stalo do koncepcije etike i pravde, do toga šta vlade treba, a šta ne treba da rade". "Nazivaju me Džejmsom Bondom novinarstva", rekao je jednom Asanž koji je za jedne neustrašivi borac za istinu, a za druge lovac na senzacije.

Za njim je raspisana međunarodna poternica po nalogu suda u Stokholmu, koja ga tereti za silovanje. On je čovek koji je u bekstvu i niko ne zna gde se nalazi. Stalno je u pokretu. Živi u hotelskim sobama često pod lažnim imenom, farba kosu, plaća samo kešom da zametne tragove, a "Vikiliksom" upravlja sa lokacija koje često menja. Napustio je Stokholm, bio u Berlinu i u Londonu, sada ima navoda da je u Amanu. Američka vlada optužuje "Vikiliks" da je najnovijim objavljivanjem tajnih diplomatskih depeša ugrozio nacionalnu bezbednost SAD, a bilo je i više tužbi u još nekoliko zemalja, ali "Vikiliks" nije osuđen, tvrde u "Vikiliksu".

Žalba sudu u Švedskoj

Asanž je ponovo uložio žalbu Vrhovnom sudu Švedske protiv sudske odluke da se za njim raspiše poternica zbog istrage u slučaju navodnog silovanja. Predstavnica Vrhodnog suda Tove Levelind je izjavila da je žalba stigla, javlja američka agencija AP iz Stokholma. Početkom ovog meseca je Apelacioni sud odbio prvu Asanžovu žalbu koju je uložio pošto je jedan švedski okružni sud naredio njegovo hapšenje zbog istrage slučaja silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Tužila ga je jedna Šveđanka koju je navodno silovao i zlostavljao u avgustu u jednoj nordijskoj zemlji, navodi AP, ne precizirajući više detalja.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.