ASANŽ UHAPŠEN U LONDONU

Izvor: Kurir, 07.Dec.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASANŽ UHAPŠEN U LONDONU

LONDON - Osnivač vebsajta "Vikiliks" Džulijan Asanž uhapšen je jutros u Velikoj Britaniji, saopštila je londonska policija.

Policija je navela da je Asanž uhapšen oko 9.30 časova po lokalnom vremenu u jednoj londonskoj policijskoj stanici, a kasnije u toku dana trebalo bi da se pojavi pred sudom u Vestminsteru, javio je Rojters.

Švedsko tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izdalo je nalog za hapšenje 39-godišnjeg Australijanca kog vlasti u Švedskoj traže zbog sumnje da je u avgustu u ovoj zemlji silovao dve žene, što Asanž poriče.

Otkako je prošle nedelje vebsajt "Vikiliks" počeo da objavljuje poverljivu prepisku američkih diplomata, Asanž se, kako se veruje, nalazio negde u Velikoj Britaniji.

Švajcarske vlasti zamrzle su Asanžov račun na koji su se slivali dobrovoljni prilozi za "Vikiliks", a u Britaniju je ranije stigla dopunjena poternica Interpola zbog sumnje da je osnivač najpoznatijeg vebsajta u svetu počinio silovanje.

Asanžov advokat je ranije najavio da će njegov klijent dobrovoljno otići na razgovor sa policijom.

U Americi se istovremeno traga za pravnim osnovom za podizanje optužnice protiv glavnog čoveka "Vikiliksa", koji je u saradnji sa nekoliko listova objavio oko 250.000 poverljivih depeša američke diplomatije.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.