Turista u Srbiji sve više, a radnika u turizmu sve manje

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turista u Srbiji sve više, a radnika u turizmu sve manje

Broj turista u Srbiji i dalje raste, u prvoj polovini godine za pet odsto. Turista je sve više, a radnika u turizmu sve manje, jer zbog većih plata odlaze u zemlje regiona ali i celu Evropu.
Zlatnoj turističkoj petorki – Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Kopaoniku i Vrnjačkoj Banji – gde se ostvaruje skoro 70 odsto turističkog prihoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priključila se i Sokobanja. Najviše stranih turista dolazi nam iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Kinezi su treći po broju ostvarenih noćenja u Srbiji sa porastom od 53 odsto. Slede Rumuni, Hrvati, Rusi i Nemci i jako nas raduje što oni beleže dvocifren rast tako da očekujemo da i ostatak godine bude turistički uspešan", navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.
U jeku smo letnje sezone pa je u hotelima rekordna popunjenost od preko 90 odsto. Hotelijerima nedostaju radnici i kažu da uskoro neće imati ko da opsluži turiste.
"Srbija više nije ona zemlja koja je bila pre par godina, sada posla ima dosta, fale ljudi, dolaze nam radnici čak iz Kazahstana i Turkmenistana, Albanci sa Kosova. Promet se ubrzao i moramo ozbiljno o tome da razmišljamo ne za sledeću godinu, već za zimsku sezonu", ističe Tomislav Momirović iz Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije "Hores". 
Posle više godina, broj domaćih turista koji odlaze na letovanje u Grčku se smanjio.
"Prodaja je smanjena zato što se nakon par godina stagnacije otvorilo tržište Egipta i Turske pa su ljudi masovno tamo krenuli i samim tim je Grčka pala za nekih sedam do deset odsto", kaže Braslav Vlago iz agencije "Sabra travel".
"U Egiptu ove godine letuje šest hiljada turista iz Srbije više nego što je to bio slučaj prošle godine. I ono što je interesantno a nije se dešavalo do sada je da je septembar hit na svim destinacijama pa i u Grčkoj, gde je bilo tokom leta manjeg pada. Turisti su, čini se, prepoznali septembar kao najlepši mesec na moru", navodi Andrej Todorović iz agencije "Kontiki".
Festivali su i ove godine srpski turistički adut. "Egzit" je obeležila rekordna poseta, a pred nama su podjednako atraktivni festivali – "Nišvil", "Guča" i "Bir fest".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.