Ekonomsko urušavanje u Hrvatskoj: Ozbiljan pad proizvodnje, industrija tone

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomsko urušavanje u Hrvatskoj: Ozbiljan pad proizvodnje, industrija tone

Za većinu sektora prošli mesec je bio izrazito loš

Najnoviji ekonomski pokazatelji koje je objavio hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) upućuju na dalje urušavanje industrije i nastavak rasta potrošačkog optimizma. Industrijska proizvodnja u junu je potonula za čak 5,6 posto na godišnjem nivou, dok je maloprodaja realno porasla za 6,1 posto, prema podacima statistike.

U prvi šest meseci, hrvatska industrija je ostvarila skroman rast od svega 0,9 posto, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a poslednji mesec u kojem je zabeležen snažan pad kao u junu bio je decembar, s minusom od 6,6 procenata, navodi se u tekstu.

- . Prerađivačka industrija je u odnosu na isti mesec lani pala za visokih 6,8 posto, pri čemu je opet predvodila brodogradnja sa gotovo prepolovljenom proizvodnjom. Međutim, vrlo loše rezultate beleže i sektori koji su dugo predvodili proizvodnju i izvoz. Farmaceutska industrijska pala je za čak 16,8 odsto, a minuse ostvaruje već četiri meseca - piše u tekstu.

Snažno pada i proizvodnja mašina i uređaja, u junu za 23,2 posto, kao i gotovih metalnih proizvoda, 22,3 posto. Pad proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda je u junu bio nešto manji nego prethodnih meseci, ali je i dalje visok, 11,8 procenata. U prvih pola godine, proizvodnja tog sektora je smanjena za čak 57,6 odsto.

U junu je duvanska proizvodnja u Hrvatskoj snažno potonula, za 30 posto, a minus od 2,8 posto zabeležila je i prehrambena industrija, uprkos početku turističke sezone. Među retkima koji imaju razlog za zadovoljstvo su proizvodnja kože sa rastom od 19 posto i nameštaja sa 10,6 procenata, dodaje se u tekstu.

Sa junskim rastom od 6,1 posto, maloprodaja je u prvih pola godine povećana za 4,4 posto. Naročito snažan promet bio je u nespecijalizovanim prodavnicama kao što su šoping centri, sa rasom od 7,2 procenta, kupovina odeće i obuće je veća za 14,5 posto, a sektor apoteka, kozmetike i toaletnih proizvoda beleži rast od šest odsto.

Pogledajte rezultate

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Pad industrijske proizvodnje u Srbiji u junu 6,1 odsto

Izvor: Beta, 31.Jul.2019

Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu ove godine je opala za 6,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek 2018. godine manja je za 2,5 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.U prvom polugodištu ove godine industrijska proizvodna je je bila za dva odsto...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.