POLICIJA OTKRILA KO JE SKRNAVIO IKONE U VRANJU: Uhapšena žena danas na saslušanju, sumnja se da je crtala DEMONSKE OČI

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2022, 16:24

POLICIJA OTKRILA KO JE SKRNAVIO IKONE U VRANJU: Uhapšena žena danas na saslušanju, sumnja se da je crtala DEMONSKE OČI

Policija je identifikovala ženu koja je osumnjičena da je skrnavila ikone u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju i protiv nje je podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zbog sumnje da je počinila krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, potvrđeno je u tužilaštvu.

- Osumnjičena je identifikovana zahvaljujući snimcima s kamera. Ona je dobila poziv i danas će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saslušana u tužilaštvu, posle čega će se znati koja joj je bila namera kada je farbom oskrnavila ikone, kao i da li je ona eventualno pripadnica neke sekte - objašnjava naš izvor iz istrage.

Nezapamćen vandalizam u gradskoj crkvi dogodio se 2. juna, kada su oskrnavljeni glavni ikonostas i još 20 ikona. U izjavi za medije  protonamesnik Vedran Kostić, ekonom manastira Svetog Nikole u Vranju, tada je rekao da ovakav slučaj do sada nije zabeležen u toj svetinji.

- Ikone su od izuzetnog značaja, nacionalno su blago, pod zaštitom su države. Načinjena je neprocenjiva šteta kako u kulturnom, tako i u verskom dobru ovoga kraja - kazao je protonamesnik.

Tužilaštvo i policija izvršili su uviđaj nakon što su u hramu zatečene uništene ikone i konstatovano je da je nepoznata osoba crvenom bojom namazala oči svetaca, ruke koje blagosiljaju, kao i Gospodnje i Bogordičine ikone.

Iz Eparhije vranjske naveli su da ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek-delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

- Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu već i za grad i državu - navedeno je u saopštenju Eparhije vranjske.

Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, potvrdio je tada da je tužilaštvo naložilo da se uzmu video-snimci sigurnosnih kamera koje se nalaze u crkvi. Takođe je bilo naloženo i da se fotografiše mesto incidenta, da se napravi dokumentacija i da se krene u pravcu pronalaženja N. N. počinioca ovog krivičnog dela, koje se goni po službenoj dužnosti.

Sektolog Dimitrije Pastuović ranije je rekao "da se zna ko ima crvene oči - demoni, te da je ovo satanistički čin".

- Nije slučajno što su baš crvenom bojili oči svecima. To što su sa Isusovom ikonom uradili je... Ne mogu ni da izgovorim! Ovo je najjači udar na Isusa i obezvređivanje kako njega, tako i celokupnog pravoslavlja - istakao je Pastuović, dok je Željko Injac, verski analitičar, tada rekao "da mu deluje da je ovo narkomanski vandalizam".

- Ovo mi deluje kao čista obest i iživljavanje grupe mladih koji su pod uticajem narkotika. Da je u pitanju bilo kakva sekta, oni bi ostavili neki svoj simbol. Stoga bih ovo pre okarakterisao kao narkomanski ili klinački vandalizam - rekao je Injac za Kurir.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.