Žena sa francuske poternice otišla u Siriju preko Turske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2015, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena sa francuske poternice otišla u Siriju preko Turske

Nevenčana supruga jednog od trojice ekstremista ubijenih juče u Parizu, Hajat Bumedijen, za kojom traga francuska policija zbog veze s terorističkim napadima, ušla je 2. januara u Tursku ali sada se verovatno nalazi u Siriji, rekao je danas jedan turski bezbednosni izvor agenciji Frans pres.

"Ušla je u Tursku 2. januara... mislimo da je bila u Urvi (jugoistok) nedelju dana kasnije ali nemamo dokaze. Osumnjičena je sada verovatno u Siriji", rekao je izvor agenciji Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Izvor je dodao da turske vlasti nisu uhapsile Hajat Bumedijen jer nisu imali informacije iz Pariza da je ona opasna osoba.

"Nije bilo razmene informacija i zato nismo mogli da zaustavimo njen ulazak u Tursku", rekao je taj izvor.

Hajat Bumedijen (26) je nevenčana supruga jednog od trojice džihadista koje je juče ubila francuska policija, Amedija Kulibalija.

Francuska policija je za njom izdala poternicu da bi utvrdila njenu moguću ulogu u oružanom napadu koji je izvršio Kulibali u četvrtak ujutro, kada je ubijena jedna pripadnica policije i mogućoj pomoći kada je on uzeo taoce u petak u jevrejskoj radnji takođe u Parizu.

Agencija AP isto javlja, pozivajući se na turski obaveštajni izvor, da je žena sa tim imenom došla avionom u Istanbul 2. januara, više dana pre napada zbog kojih se traži.

Ona je, prema tom izvoru, sletela na aerodrom Sabiha Gekčen, sporedni aerodrom u Istanbulu, ostala tu dve noći i zatim otputovala u Sanliurfu, na granici sa Sirijom i onda "nestala".

Potera za devojkom islamističkog napadača

Francuske snage bezbednosti danas tragaju za devojkom islamističkog napadača dok je Francuska u žalosti zbog 17 ubijenih tokom tri krvava dana koja su do srži uzdrmala zemlju.

Nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland upozorio da pretnje sa kojima se suočava Francuska "nisu prošle", a islamističke grupe su uputile zastrašujuća upozorenja na nove napade, snage bezbednosti tragaju za Ajat Bumedijen za koju kažu da je "naoružana i opasna".

Ona je partnerka Amedija Kulibalija koji je ubijen juče kada su snage bezbednosti upale u jevrejsku prodavnicu u istočnom Parizu, gde je držao prestravljene kupce za taoce, navodi AFP.

On je ubio četiri taoca tokom opsade prodavnice i pozvao prijatelje odatle apelujući na njih da i oni izvrše napade.

Oland je jutros održao hitnu sednicu sa ministrima ključnih resora, nekoliko sati posle dramatičnog okončanja dve istovremene opsade i ubistva dvojice braće koja su pobila 12 ljudi u napadu na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" u sredu ujutro u Parizu.

Francuski predsednik će sutra prisustvovati šetnji jedinstva u Parizu, u kojoj će, kako se očekuje, učestvovati nekolko stotina hiljada ljudi, kao i lideri Nemačke, Velike Britanije, Italije i Španije.

Braća Kuaši su juče opkoljena u štampariji kod Pariza posle razmene vatre sa policijom u kojoj je, prema tvrdnjama pariskog tužioca Fransoa Molena, Said lakše ranjen u vrat.

Braća su držala menadžera štamparije za taoca, a pustila su ga kada je pomogao Saidu oko rane, dok se drugi čovek krio ispod lavaboa na spratu, ispričao je Molen.

Taj drugi čovek je uspeo da snagama bezbednosti pošalje SMS sa informacijama o situaciji u štampariji i on je preživeo napad bez povreda, ispričao je jedan izvor.

Napadači su imali veliku količinu oružja među kojom su bili Molotovljevi kokteli i lanser raketa.

Porodica policajca:Ne mešati ekstremiste i muslimane

Porodica francuskog policajca Ahmeda Merabea, koga su metkom u glavu u sredu ubili napadači na satirični nedeljnik Šarli ebdo, apelovala je danas da se prestane sa stavljanjem ekstremista i muslimana u isti koš.

"Obraćam se svim rasistima, islamofobima, antisemitima. Ne treba mešati ekstremiste i muslimane", rekao je jedan član porodice Merabe na konferenciji za štampu u Livri-Garganu, na severu Pariza, gde je živeo ubijeni 41-ogodišnji policajac, musliman poreklom iz Alžira.

"Prestanite da mešate stvari, da podstičete ratove, da palite džamije ili sinagoge", rekao je drugi član porodice.

"Napadate ljude, to neće vratiti naše mrtve ili umiriti naše porodice", dodali su drugi članovi porodice unesrećene "varvarskim činom" u kome je ubijen Ahmet Merabe i izrazili saosećanje sa svim porodicama drugih žrtava napada u Parizu.

Porodica je takođe reagovala na objavljivanje slike ubistva policajca ispred sedišta nedeljnika Šarli Ebdo, na današnjoj naslovnoj strani nedeljnika Puan (Le Point).

Slika je uzeta sa amaterskog video snimka snimljenog sa krova zgrade koji pokazuje kako jedan od napadača puca policajcu u glavu nekoliko metara od sedišta Šarli Ebdoa, gde su Šerif i Said Kuaši upravo ubili 11 ljudi. Snimak je obišao svet i zgrozio ljude okrutnošću napadača.

Članovi porodice su izrazili negodovanje zbog širenja tog snimka i zatražili od medija da prestanu da ga objavljuju.

Jedan od braće ubijenog policajca upitao je medije kako su se usudili da snime taj video i da ga objavljuju, i rekao da on na snimku čuje glas svog brata, da ga prepoznaje, da čuje kako je ubijen i da mu stalno taj glas odzvanja u ušima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.