Vršačka psihijatrija nabavila novi rendgen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršačka psihijatrija nabavila novi rendgen

Sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine u visini od oko sedam miliona dinara, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović" u Vršcu nabavila je novi rendgen aparat.

Ovo nije jedino unapređenje, jer bolnica, u saradnji sa Univerzitetom Viktor Babeš iz Temišvara i njihovom Klinikom za neurologiju, sprovodi i projekat prekogranične saradnje, u okviru kojeg će dobiti i novi skener aparat.

Zahvaljujući novom rendgenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kabinet za radiološku dijagnostiku sada izgleda mnogo savremenije, a bolnici su iz sekretarijata za zdravstvo odobrena sredstva za digitalizaciju aparata što će dodatno unaprediti kvalitet dijagnostike za sve pacijente.

Do nabavke novog, koristili su rendgen aparat iz 70-ih godina prošlog veka, čija je dijagnostika odavno prevaziđena.

"Rezolucija slika koje dobijamo danas sa novim aparatom je zaista mnogo veća, bolja, čitanje snimaka je kvalitetnije, a sa digitalizacijom to će biti još bolje. Kompletno smo uspeli da radiološko-dijagnostički odsek opremimo prema najnovijim standardima", objašnjava direktorka Tatjana Voskresenski.

U ovoj instituciji svakodnevno se leči više od 800 lica, od kojih su manji broj neurološki, a najveći broj psihijatrijski pacijenti. Na godišnjem nivou rendgenski se pregleda njih oko 1.000.

"Pored upala pluća, imamo i dosta preloma, trauma i abdominalnih problema. Znači nam puno ovaj novi aparat koji smo dobili, zbog kvaliteta snimka. Znači i za ustanovu ali i za nas radnike, jer sve je lepše raditi na novom nego na starom aparatu", priča radiološka tehničarka, Vesna Boroš.

U toku je i postupak nabavke novog šezdesetčetvoroslajsnog skener aparata, koji će u ustanovu biti dopremljen do kraja juna, a prostorije su već opremljene prema standardima i Zakonu o zaštiti od jonizujućeg zračenja.

Koristiće ga i pacijenti drugih ustanova, jer u Vršcu ne postoji skener dijagnostika u okviru državnih institucija.

"Mi oko 700-800 prijema imamo godišnje, o svaki od tih pacijenata zaslužuje skener dijagnostiku odnosno pregled glave skenerom. Mi danas u najvećem broju slučajeva takve naše pacijente šaljemo u Urgentni centar u Beograd, s obzirom na to da skener u Pančevu trenutno nije u funkciji, tako da će ova pravovremena dijagnostika zaista biti od velike pomoći za sve naše pacijente", kaže ona.

Kako bi svi pacijenti kojima je to potrebno na vreme prošli sve preglede, u Radiološkoj službi ove bolnice biće organizovan 24-oročasovni rad, a služba će biti i kadrovski reorganizovana, jer je za ovaj vid dijagnostike neophodno i veliko iskustvo u radu, dodaje direktorka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.