U vrtićima u Somboru i Apatinu grupe od četvoro do osmoro dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 12:00

U vrtićima u Somboru i Apatinu grupe od četvoro do osmoro dece

Nakon vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, vrtići su počeli sa radom uz poštovanje bezbednostih mera koje je ovim ustanovama uputilo Minsitarstvo prosvete i Ministarsvo zdravlja. Kako je protekao prvi dan u Somboru i Apatinu i koliko dece je krenulo u vrtiće?

"Radujem se vaspitačici i drugarima. Jedva sam dočekala da dođem u vrtić, evo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokazaću vam kako ja nosim masku...", kaže Arsenija Miščević, vrtić PU "Pčelica".

Prvi dan u Predškolskim ustanovama u Apatinu i Somboru, nakon vanrednog stanja, mališani su doživeli različito. Bilo je radosti zbog susreta sa drugarima i vaspitačicama, ali i suza. Ipak, broj dece koja su krenula ove nedelje je mali, a grupe su od četvoro do osmoro dece. Bake, koje najčešće dovode decu u vrtić, kažu da im nije teško pod zaštitnim maskama i sa rukavicama. Kako za njih, tako i za roditelje je značajno olakšanje što su vrtići počeli sa radom.

"To što su krenuli u vrtić za njih je odlično, u grupi su sa svojim vršnjacima. Period kada nisu išli u vrtić, deci je to jako nedostajalo, stalno su spominjali svoje drugare i druženje i učenje kroz igru sa drugarima je to drugačije", kaže Zora Drljača.

"Moramo se zaštititi. Ja sam na nekoj granici godina, a nemam preko 65, ali tu sam negde. Ne mogu da budem ceo dan sa devojčicom i znači mi što vrtić radi, a roditelji moraju na posao", navodi Gordana Šašić.

Na ulazima u ustanove meri se temperatura, a zaposleni poštuju mere predostrožnosti. Vrtići se redovno dezinfikuju, a dvorišta su tretirana protiv krpelja.

"Prvi dan je dobro protekao, ali naravno da je postojala mala doza nesigurnosti kako će sve to da funkcioniše i ako smo mi bili pripremljeni. Sve mere su preduzete. Sam dolazak dece je protekao dosta dobro zato što smo mi bili u kontaktu sa roditeljima. Prvi momenat kada su stigli, bilo je malo neobično što smo decu dočekali sa zaštitnim maskama i rukavicama, jer su potpuno drugačije mere samog dolaska, ali smo se svi adaptirali vrlo brzo i jednostavno", navodi Bojana Jozić, vaspitačica PU "Vera Gucunja", objekat "Cvrčak 2" u Somboru.

"Ovo je mali broj dece u odnosu na prvobitno prijavljene, jer smo na osnovu anketiranja pre nekih desetak dana imali uvid da bi decu dovodilo oko stotinu roditeja. Međutim, u međuvremenu su odustajali, a neki nisu mogli da obezbede potvrde na vreme, koje su neophodne, tako da je broj očekivane dece 47, koji su krenuli prvog dana. Verujem da će se taj broj menjati narednih nedelja", kaže Biljana Mandić, direktorica PU "Pčelica" u Apatinu.

U šesnaest objekata Predškolske ustanove "Vera Gucunja" u Somboru i četiri vrtića "Pčelica" u Apatinu od ukupno upisane dece, prvog dana je krenulo oko 10 procenata mališana u svoje grupe, a roditelji su imali obavezu da dostave dokument o radnoj angažovanosti i potvrdu pedijatra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.