Tri hiljade mališana ponovo u novosadskim vrtićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 19:03

Tri hiljade mališana ponovo u novosadskim vrtićima

Skoro tri hiljade dece u Novom Sadu, od danas se vratilo u vrtiće. Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ otvorila je 62 od 70 postojećih objekata u gradu, a korisnici usluga vrtića mogu da budu samo ona deca čiji roditelji moraju da obavljaju posao u sedištu firme, kao i ona koja su od pedijatra dobila potvrdu da su zdrava i redovno vakcinisana.

Roditelji, čija su deca starija od tri godine, dovode ih samo do ulaza u vrtić, gde ih dočekuje osoblje u zaštitnoj opremi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i tu se obavlja svakodnevna trijaža pre ulaska u zgradu. To znači da se beskontaktnim toplomerom meri temperatura, prolazi se kroz dezobarijeru, dezinfekuju se ruke, a roditelji moraju da imaju maske i rukavice. Decu mlađu od tri godine uvode roditelji jedan po jedan.

"Puno mi znači, s obzirom na to da suprug i ja oboje radimo, odnosno, on nije ni prestajao da radi, a ja sam danas baš počela. Ne bih i dalje da ugrožavam bake i deke, tako da nam znači što je vrtić počeo da radi", rekla je Maja Baračkov, majka.

U grupama će boraviti do deset mališana, a u zavisnosti od vremenskih prilika boraviće što više na otvorenom prostoru. Sklonjene su igračke koje su teške za dezinfikovanje, redovno se provetravaju prostorije i ne uključuje se klima. Centralna kuhinja je takođe pripremljena za rad. Iz “Radosnog detinjstva” je prošle nedelje naglašeno da su preduzete preporučene mere zaštite.

"Pripremljena su sva uputstva za zaposlene za primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa infekcije Kovid, pripremljene su informacije za roditelje o načinu ponašanja pri povratku deteta u vrtić, i kao što zaposleni imaju strogo da se pridržavaju svih uputstava koje su dobili, to će morati da važi naravno i za roditelje", rekla je Marijana Popov, direktor PU „Radosno detinjstvo“.

Roditelji će moći da dovedu decu u periodu od 6 do 8 časova, a da po njih dođu od 14 do 17 sati, a preporučuje se da to svakog dana bude isti roditelj.

Upis dece u vrtiće za period 2020/2021-va počeo je 13. marta i trajaće do 31. maja 2020. Upis važi za decu rođenu od 1. marta 2014. do 29. februara 2020. godine, a prijave se prihvataju samo elektronskim putem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.