Ponovo rade vrtići i produženi boravak

Izvor: RTS, 11.Maj.2020, 15:33

Ponovo rade vrtići i produženi boravak

Predškolska ustanova "Vukica Mitrović" u Leskovcu otvorila je 11 objekata u kojima je prvog dana boravilo šezdesetoro dece. Očekivano manji broj jer roditeljima,kažu,treba vremena da pribave potvrde.Nešto više dece je u vrtićima u Loznici.Od danas radi i produženi boravak u osnovnim školama.
I roditelji i deca jedva su dočekali da se otvore vrata vrtića "1001 radost" u Leskovcu.Dolaze u zakazano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme,sa maskama i potvrdama poslodavca i pedijatra.Roditelji ne smeju dalje od ulaznih vrata.Pri prijemu deci se dezinfikuju ruke i meri temperatura.
 
Sve je oprano,očišćeno i dezinfikovano.Prostorije se često provetravaju.Preporuka je da mališani što više vremena provode u dvorištima vrtića.
Jasmina Anđelković Đorđević,direktorka Predškolske ustanove "Vukica Mitrović",Leskovac:"50 odsto dece bi trebalo da bude u grupama.To je neki maksimum od desetoro dece u grupama,u jaslicama je to manji broj. I kod spavanja vodimo računa o rastojanju od 2 metra."

Za 330 prijavljenih mališana u Leskovcu je otvoreno 11 objekata.U Loznici ih radi 5 od 7,sa 20 odsto od ukupnog broja dece.

"Roditelj samo treba svom vaspitaču da se 2 dana ranije najavi da će doći, da obavi lekarski pregled i može da dovede dete u objekte," kaže Ivana Savić,direktorka Predškolske ustanove "Bambi", Loznica.
Za najmlađe, period prilagođavanja posle dvomesečne pauze je neminovan.
 
"Ovo jesu vanredne i malo drugačije okolnosti, ali trudićemo se da tu ne bude nekih prevelikih izmena kako bi se dete lakše adaptiralo,"kaže
Marija Đurić,pedagog, Predškolska ustanova "Vukica Mitrović", Leskovac.
Malo je dece i u produženom boravku. U leskovačkoj Osnovnoj školi "Josif Kostić", jednoj od 6 gradskih škola sa boravkom,prijavljeno je desetoro od 50 učenika prvog i drugog razreda.Produženi boravak organizovan je i u 5 kruševačkih osnovnih škola.
Milan Tončić,direktor O.Š "Josif Kostić" u Leskovcu, kaže:"Najmanje 4 puta ćemo raditi dezinfekciju prostorija gde borave dece.Što se tiče ishrane,deca će nositi svoju hranu od kuće."
Zoran Asković,načelnik Školske uprave za Rasinski okrug,kaže da
za sada nije veliko interesovanje, verovatno zbog straha od korone ili roditelji imaju nekoga da čuva decu.
Da li se preporuke i mere sa dugačkog spiska poštuju, ovih dana kontrolisaće sanitarna i prosvetna inspekcija.
 
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tri hiljade mališana ponovo u novosadskim vrtićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020

Skoro tri hiljade dece u Novom Sadu, od danas se vratilo u vrtiće. Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ otvorila je 62 od 70 postojećih objekata u gradu, a korisnici usluga vrtića mogu da budu samo ona deca čiji roditelji moraju da obavljaju posao u sedištu firme, kao i ona koja su od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.