Ograničeno branje zaštićenih biljnih vrsta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ograničeno branje zaštićenih biljnih vrsta

Prvi vesnici proleća već su se zabeleli na obroncima Fruške gore, ali i na uličnim i pijačnim tezgama. Međutim, da li ste znali da je branje zaštićenih vrsta u ovom nacionalnom parku ograničeno i da se veće količine mogu brati samo uz posebnu dozvolu, koju odobrava Ministarstvo zaštite životne sredine.

Nacionalni park Fruška gora, jedan je od onih u kojima raste preko sedamdeset retkih, zaštićenih biljnih vrsta. Njihov opstanak do sada nije doveden u pitanje, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se one uglavnom nalaze van izletničkih lokaliteta.

"Generalno u Nacionalnim parkovima su zabranjene sve aktivnosti koje mogu da ugroze određena živa bića. U potpunosti je zabranjeno branje branje biljaka, hvatanje životinja, gljiva, ali naravno to se ne sprovodi tako bukvalno, jer to bi značilo da niko onda ne sme ništa da pipne kada dođe u Nacionalni park", kaže Dragiša Savić, biolog u Nacionalnom parku Fruška gora.

Sa druge strane branje većih količina biljnih vrsta koje rastu u Nacionalnom parku Fruška gora regulisano je Zakonom.

"Zakon predviđa da moraju da dobiju dozvolu, onda Zavod za zaštitu prirode mora da odobri količine spram područja i godine i onda oni mogu da se jave nama i mi im dozvolimo ili ne da eksploatišu te vrste. Naravno, ljudi se toga ne pridržavaju, većina njih nema tu dozvolu i onda ih mi lovimo, oduzimamo", dodaje Savić.

Za ovaj period godine najkarakterističniji je rast visibaba, koje su ljudima i najinteresantnije za branje.

"Za visibabe iskreno nikad niko nije tražio dozvolu... besmisleno je, jer visibaba ima puno. Nije problem da se one beru. Neko ko dođe na Frušku goru može da ponese buket ili dva visibaba. Populacije su tolike da apsolutno nema nikakve štete i ne postoji nikakva opasnost da će visibaba kao vrsta da bude ugrožena branjem", ističe Savić.

Jedna od funkcija Nacionalnog parka Fruška gora jeste i ta da posluži svim ljudima da neko vreme provedu u prirodi. Ukoliko Vas lepote prirode ponesu da, na primer, uberete neku visibabu, budite sigurni da jedan buket neće naškoditi prirodi. Ali uvek imajte na umu da vodite računa o životnoj sredini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.