Odata počast ubijenim kineskim novinarima u NATO agresiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 04:40

Odata počast ubijenim kineskim novinarima u NATO agresiji

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo i predstavnici Grada Beograda i Udruženja novinara Srbije (UNS), odali su danas počast kineskim novinarima, poginulim na današnji dan 1999. godine u NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

Oni su položili vence na mestu srušene zgrade kineske ambasade u Ulici trešnjinog cveta na Novom Beogradu.

Ministarka Kisić Tepavčević je novinarima rekla da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas odaje počast onima čiji su životi ugašeni tokom bezumlja NATO agresije.

"Kineski narod i kineski novinari bilu su i u tim teškim trenucima uz nas i za to smo im beskrajno zahvalni. Zato smo danas tu da im uz veliko poštovanje odamo počast", rekla je ministarka.

Navela je da je Kina naš veliki prijatelj koji nam uvek pruža bezgraničnu podršku pred svim izazovima koji se nađu pred nama.

"Prava je privilegija imati takvog prijatelja kao što je kineski narod", rekla je Kisić Tepavčević.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila je Vladi Srbije, vlastima Grada Beograd, UNS-u i svim srpskim prijateljima na tome što svake godine, zajedno sa predstavnicima ambasade, obnavljaju sećanje na poginule kineske novinare tokom NATO bombardovanja.

"Sa svojim srpskim kolegama tri kineska novinara svojim životima platila su cenu zaštite istine, pravde i pravednosti. Nikada nećemo zaboraviti zločin učinjen od agresora koji su na najbrutalniji način pogazili ljudska prava, a u ime takozvane zaštite i odbrane ljudskih prava", rekla je ambasadorka.

Navela je da uz pomoć Srbije, na mestu nekadašnje amabade koja je bombardovana izgrađena zgrada Kineskog kulturnog centra kao, kako kaže, novi simbol čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

"Ona je istovremeno simbol težnje naše dve zemlje, naša dva naroda da pobedi pravda, pravednost i zavlada svetski mir. Uverena sam da će saradnja Srbije i Kine doprineti izgradnji boljeg, lepšeg sveta", rekla je Čen Bo.

Vence su položili i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsednica Izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović.

U NATO napadu na ambasadu Kine 7. maja 1999. godine, u 23.45 ubijeni su Su Sinhgu i Džu Jing, dopisnici lista Guangming žibao, kao i Šao Junhuan, novinarka agencije Sinhua, dok je 20 osoba povređeno.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dva naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica bombardovanja ambasade Kine u Beogradu 1999.

Izvor: N1 televizija, 07.Maj.2021

Polaganjem venaca u petak je obeležena 22. godišnjica bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, u kojem su poginula tri kineska novinara.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.