Očuvanje nacionalnih manjina glavni zadatak saveta i pokrajinske vlasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje nacionalnih manjina glavni zadatak saveta i pokrajinske vlasti

Kako bi se međusobno bolje upoznali i uspostavili prioritet u budućoj saradnji, novoizabrani predstavnici Saveta nacionalnih manjina sastali su se sa resornim pokrajinskim sekretarom. Očuvanje i jačanje interesa manjina u Vojvodini glavni je zadatak za sve, poručeno je sa današnjeg sastanka.

Prošlogodišnji izbori za Savete nacionalnih manjina, doneli su, po prvi put u našoj zemlji, formiranje Ruskog nacionalnog saveta. Pred njima je sada veliki posao, a jedan od težih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izazova, sa kojim žele da se uhvate u koštac, biće i vraćanje ruskog jezika u srpske škole, kažu u tom Savetu.

“Naš je prvi zadatak da animiramo sve Ruse da nam se pridruže, da animiramo sve ruse koji su prestali da se izjašnjavaju da se ponovo izjašnjavaju kao Rusi i da počnemo konačno zajedno da stvaramo i da radimo, da čuvamo i naš identitet i našu kulturu i naš jezik”, rekao je Leonid Kampi, predsednik Nacionalnog veća Ruske nacionlne manje.

Identitet, jezik i kulturu trude se da čuvaju i predstavnici Makedonske nacionalne manjine u Srbiji. Saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanja do sada je bila dobra, kažu u Savetu, a takvom koloseku nadaju se i ubuduće.

“Ono što mogu da istaknem jeste da je Pokrajinski sekretarijat uvek imao razumevanja, čak bih se osmelio da kažem i za stepen više nego kada je to razumevanje bilo potrebno od strane države na čemu se mi zaista zahvaljujemo”, izjavio je Borče Veličkovski, predsednik Makedonskog nacionalnog saveta.

Za tekuću godinu iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 60 miliona dinara za aktivnosti i funkcionisanje nacionalnih saveta.

“Ta saradnja se ne odvija samo u finanasiranju već u svakodnevnom radu, funkcionisanju. Neke odluke se zajednički donose kako u obrazovanju tako u kulturi i informisanju”, rekao je Mihalj Njilaš, pokrajisnki sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

U Vojvodini trenutno postoji 17 nacionalnih saveta, a pored ruskog, nakon prošlogodišnjih izbora, formiran je i Savet poljske nacionalne manjine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.