Obnovljen vozni park Doma zdravlja u Vrbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2022, 16:21

Obnovljen vozni park Doma zdravlja u Vrbasu

Pokrajinska vlada dodelila je 21 sanitetsko vozilo sa pratećom medicinskom opremom zdravstvenim ustanovama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Jedna od ustanova koja je dobila novo vozilo je i vrbaški Dom zdravlja.

Dom zdravlja u Vrbasu bogatiji je za novo sanitetsko vozilo vredno šest miliona i osam stotine hiljada dinara. Sanitet sadrži savremenu prateću opremu i aparate koji u potpunosti odgovaraju pre svega radu na terenu, budući da služba pokriva svih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naselja opštine Vrbas i pripadajući deo autoputa Novi Sad - Subotica, kaže Aleksandra Ninkov, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

"Osim toga, jedan deo pacijenata sa infarktom miokarda, sa infarktom srca, se transportuje ili iz ambulante ili sa terena direktno u Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici. Povremeno, dešava se da pomažemo Opštoj bolnici Vrbas da transportujemo uglavnom vitalno-ugrožene pacijente u Klinički centar Vojvodine. Opremnljen je celokupom neophodnom opremom za zbrinjavanje kardiovaskularnih pacijenata, pacijenata koji su povređeni, znači, u slučaju traume, zatim imobilizacije... Dakle, sve ono što nam je potrebno i ono što je posebno važno, a što nije novo, vozilo je klimatizovano, ali nam je to veoma važno za ove vrućine."

Dom zdravlja u Vrbasu sada raspolaže sa sedam sanitetskih vozila, čime će se znatno olakšati pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite za oko 40 hiljada građana opštine Vrbas, ističe Goran Đurović, v.d. direktor Doma zdravlja u Vrbasu.

"Ovo vozilo je od velikog značaja za našu ustanovu. Za Službu hitne medicinske pomoći najvažniji su stručnost i profesionalnost zaposlenih na šta smo izuzetno ponosni i time se možemo pohvaliti. Da bi se kvalitet pružanja zdravstvene zaštite zadržao na ovako visokom nivou, potrebno je obnavljanje opreme i voznog parka i na tome ćemo raditi i ubuduće. U skorije vreme ovo vozilo će biti dodatno opremljeno sa još dva uređaja i na taj način možemo reći da će to biti jedna veoma opremljena, savremena ambulanta. Veoma smo zadovoljni, jer je to nešto što nam je bilo potrebno. Imamo jedno takvo vozilo, odnosno, takve namene, ali potrebna su nam dva da bismo mogli da radimo u najboljem kapacitetu."

Nakon što u novo sanitetsko vozilo budu stavljeni defibrilator i respirator, služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Vrbasu u svakom trenutku će imati dva kompletno opremljena reanimobila koji su spremni za izlazak na teren.

Dom zdravlja u Vrbasu je na putu ka sticanju akreditacije, a u okviru ove procedure u narednom periodu će se unapređivati brojna odeljenja i nadležnosti kako bi vrbaški Dom zdravlja stekao najviše standarde poslovanja, istakao je Miljan Mićunović, glavni tehničar ustanove.

"Ovih dana počelo je sa radom i potpuno novo formirano odeljenje za centralnu sterilizaciju kojim se može pohvaliti tek nemali broj domova zdravlja. Pre tri godine je Dom zdravlja u Vrbasu dobio savremeni sterilizator, najnoviji autoklav, ali on tada nije bio smešten u namenskim prostorijama. Morali smo da osposobimo službu i nakon 11 godina Dom zdravlja u Vrbasu ima novi odsek za centralizovanu sterilizaciju pri službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu. Sada se sa jednog mesta distribuira sav sterilizovan materijal za samu centralnu zgradu doma zdravlja u Vrbasu i stanice u naseljenim mestima kojih ima sedam. Time smo smanjili potencijalni nivo kontaminacije materijala, a u pitanju je sterilizacija vodenom parom pod pritiskom. Ovo je od izuzetnog značaja za našu ustanovu i bez ovog odeljenja, ali i ovako ogranizovanog rada ne bismo bili u mogućnosti da uđemo u proces akreditacije," istakao je Mićunović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.