Načelno prihvaćen zakon o meterologiji, Odbor najavio amandman

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 13:24

Načelno prihvaćen zakon o meterologiji, Odbor najavio amandman

Odbor za privredu Skupštine Srbije prihvatio je Predlog zakona o meterologiji u načelu i najavio amandman kako bi i novim propisom država utvrđivala maksimalne cene baždarenja mernih uređaja.

Pomoćnik ministra Aleksandar Starčevih obrazlažući predloženi zakon istakao je da se usklađuje se zakonima o inspekcijskom nadzoru i upravnom postupku.

Naveo je da se ukida princip poverenih poslova i da će biti imenovana tela za overavanje mernih uređaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je istakao da će Direkcija za mere i dragocene metale po rešenju u novom propisu moći da radi overu svih merila što do sada nije bio slučaj, jer je overavala samo u oblastima gde nije bilo interesovanja drugih subjekata.

Objasnio je da će umesto državnog određivanja cena za ove usluge, po novom zakonu tržište slobodno regulisati cene.

Više narodnih poslanika - članova odbora na čelu sa predsednikom Veroljubom Arsićem, naglasilo je neophodnost da se zakon popravi tako što bi se uveo mehanizam da država određuje maksimalne cene usluga baždarenja različitih merača poput vodomera, strujomera, kalorimetara.

Arsić je naglasio da je reč o javnom poslu za koji se izdaje javna isprava te da bi bez određenih maksimalnih cena moglo da dođe monopola za manja mesta u udaljenim delovima Srbije gde tržište ovih usluga nije razvijeno.

Ocenio je da bi takve previsoke cene usluga na kraju platili građani - potrošači preko računa.

Na interesovanje poslanika Starčević je objasnio da je prihvatanjem evropskih regulativa Srbija u situaciji da pri nabavci novih strujomera prihvata da tačno mere 12 godina i ne proveravajući ih, kao i da je to rok i za zamenu tih mernih.

Poslanike je interesovalo a šta ako u tom periodu potrošač posumnja u merenje, on je odgovorio da se može obratiti za meterološki nadzor Direkciji za mere koji će ako je potrošač u pravu biti o trošku distributera a ako nije o njegovom.

Odluka o prihvatanju predloga zakona doneta je jednoglasno, a Odbor je najavio da će formulisati amandman.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.