Manifestacija Dani planete Zemlje od 20. do 23. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 05:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija "Dani planete Zemlje" od 20. do 23. aprila

Povodom obeležavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje, jedanaest udruženja i organizacija iz Novog Sada organizuje četvorodnevnu manifestaciju koja će se realizovati na nekoliko lokacija u gradu.

Program će se sprovoditi od 20. do 23. aprila, a obuhvatiće različite radionice, izložbu, projekciju filma, biciklističku vožnju, posmatranje neba, akciju deljenja sadnica, vegansku večeru i zanimljive edukativno-zabavne aktivnosti.

Manifestaciju zajednički organizuju: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Volonterski centar Vojvodine, Novosadska biciklistička inicijativa, Omladinski centar CK13, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Društvo za promociju prirode Srbije, Zeleni Sad, HMM..., Knjižara Bulevar Books, Barabarka, Astronomsko društvo Novi Sad, Fondacija za razvoj domaćinstva i Adrenalin park Zemlja čuda.

Osim dva događaja u Adrenalin parku, sve aktivnosti su besplatne.

Detaljnije informacije o pojedinačnim aktivnostima mogu se pronaći na zvaničnoj Facebook stranici manifestacije.

Međunarodni Dan planete Zemlje 22. april obeležava se brojnim aktivnostima širom sveta u nastojanju da svetska populacija postane svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Program manifestacije "Dani planete Zemlje"

Sreda 20. april

18 časova - Omladinski centar CK13

Otvaranje izložbe „Proizvodnja hrane i klimatske promene" koju organizuje Volonterski centar Vojvodine. Izložba se bavi problematikom proizvodnje hrane i njenim uticajem na klimatske promene koje, između ostalog, utiču i na trenutna društveno-politička dešavanja i konflikte na globalnom nivou.

19 časova - Omladinski centar CK13

Projekcija filma „Cowspiracy" koji se bavi industrijom mesa, kao najdestruktivnijom od svih sa kojima se planeta danas suočava. Film otkriva zašto se vodeće svetske ekološke organizacije plaše da govore o tome.

20.30 časova - Omladinski centar CK13

Zajednička veganska večera „Hrana nije otpad!"

Kolektiv Otvorena kuhinja CK13 pripremiće vegansku večeru od namirnica prikupljenih na novosadskim pijacama. Cilj ove akcije je da se ukaže na problem bacanja viška hrane i podstakne što veći broj ljudi da postanu svesniji moći individualne i kolektivne odluke o tome šta može da se uradi za smanjenje bacanja i propadanja hrane i minimaliziranje uticaja proizvodnje hrane na životnu sredinu.

Četvrtak 21. april

12 časova - Planetarijum, Petrovaradinska tvrđava

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje dnevno teleskopsko posmatranje „Gledamo Sunce" . Broj posetilaca je neograničen a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

14 - 19 časova - Prostorije udruženja "Zeleni Sad"

Radionica „Recikliramo svi - možeš i ti!". Progam je namenjen svim uzrastima. Uz objašnjenje simbola na PET ambalaži i edukaciju o reciklaži, praviće se eko kantice za različitu vrstu otpada - papir, limenke, plastika, tekstil, uz korišćenje dekupaž tehnike.

Prostorije udruženja Zeleni Sad nalaze se u ulici Drage Spasić 6.

15 - 17 časova - Adrenalin park "Zemlja čuda"

„Planetarna avantura". Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne putem telefona 069 504 3070. Ulaznice staju 150 dinara, a prihod će ići u humanitarne svrhe.

18 časova - Knjižara Bulevar Books

„EKO – čitanjac". Program organizuje udruženje HMM... a namenjen je deci od 4 do 7 godina. U prostoru knjižare čitaće se priče i slikovnice u kojima se na edukativno-zabavan način najmlađima približava pojam zaštite i aktivne brige za životnu sredinu.

Knjižara Bulevara Books nalazi se na Bulevaru oslobođenja 60.

19 - 21 časova - Adrenalin park "Zemlja čuda"

„Noćna avantura" - noćno penjanje za od 16 godina. Prelazak prepreka sa i bez reflektora sa timskim igrama. Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne putem telefona 069 504 3070. Ulaznice staju 150 dinara, a prihod će ići u humanitarne svrhe.

20 časova - Planetarijum, Petrovaradinska tvrđava

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje noćno teleskopsko posmatranje „Gledamo planete i mesec". Broj posetilaca je neogranicen a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

Petak 22. april

12 časova - Planeratijum, Petrovaradinska tvrđava

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje dnevno teleskopsko posmatranje „Gledamo Sunce". Broj posetilaca je neogranicen a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

15 - 17 časova - Katolička porta

„Posadi danas, jedi sutra!"

Akcija deljenja sadnica Volonterskog centra Vojvodine. Uz sadnice povrća, novosađani i novosađanke dobiće i poruke koje imaju za cilj da ih podsete na to u kakvom je stanju priroda, čime je sve čovek ugrožava i na koje načine može da se doprinese poboljšanju kvaliteta životne sredine.

18 - 21 časova - Trg slobode

„Vožnja za planetu"

U duhu kritične mase, Novosadska biciklistička inicijativa obeležiće Dan planete Zemlje biciklističkom vožnjom.. Očekuje se najveći broj biciklista do sada. Sastanak je na Trgu slobode, a biciklisti i biciklistkinje su pozvani da ponesu plastične čepove i podrže akciju „Čepom do osmeha".

20 časova - Planetarijum, Petrovaradinska tvđava

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje noćno teleskopsko posmatranje „Gledamo planete i mesec". Broj posetilaca je neogranicen a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

Subota 23. april

9 - 12 časova - Dunavski park i Futoški park

„Upoznajte naše pernate komšije"

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje dve edukativne aktivnosti upoznavanja sa pernatim sugrađanima. Šetnja kreće iz Dunavskog parka, a u isto vreme i vožnja iz Futoškog parka. Prijavljivanje za obe aktivnosti se vrši preko zvanične Facebook stranice manifestacije Dani planete Zemlje.

10 - 13 časova - obala Dunava kod Filozofskog fakulteta

„Specijalni piknik sa Barabarkom"

Udruženje Barabarka Dan planete Zemlje obeležiće u direktnom kontaktu sa rekom, drvećem, travom i zemljom. Na obali Dunava kod Filozofskog fakulteta prave pravi piknik a pored uživancije, pripremljene su i kreativne, edukativne i aktivističke aktivnosti. Zainteresovani osnovci praviće instalacije od nađenih materijala, saznaće neke činjenice o našoj planeti, anketirati prolaznike itd. Potrebno je poneti svoje ćebence, grickalice, osveženje, loptu...

11 - 15 časova - Petrovaradinska tvrđava

"Upoznaj svoj deo planete, upoznaj Srbiju!"

Društvo za promociju prirode Srbije održaće radionicu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svi zainteresovani će moći da saznaju nešto više o prirodnim lepotama i oazama naše zemlje, kao i o zanimljivim biljnim i životinjskim vrstama Srbije. Za one najmlađe, osmišljena je radionica sa animatorima i simboličnim poklončićima.

12 časova - plato ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

„Moj zeleni grad"

Udruženje HMM... organizovaće radionicu za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Od recikliranog materijala zidaće se grad a kreativni proces pratiće razgovor o značaju zelenih površina u urbanim sredinama.

12 - 15 časova - Adrenalin park "Zemlja čuda"

„Kućica za ptice"

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Adrenalin park i Novosadska biciklistička inicijativa realizovaće radionicu pravljenja kućica za ptice sa najmlađim sugrađanima.

Materijal za radionicu je obezbeđen.

16 - 17.30 časova - park iza Muzeja Vojvodine

„Deca i psi bez ujeda - Naučimo da govorimo pseći jezik"

Fondacija za razvoj domaćinstva organizovaće radionicu namenjenu deci, roditeljima i vlasnicima pasa, a pozvani su i kućni ljubimci. Deca će imati prilike da nauče kako da na pravilan način priđu nepoznatom psu, kako da savladaju strah, nauče „pseći jezik", a sve u cilju razvijanja empatije i humanog odnosa prema čovekovom najboljem prijatelju. Promovisaće se i projekat „Žuti Pas" a deliće se i prigodni pokloni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.