Kasni novac organizacijama mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni novac organizacijama mladih

Raspodela novca novosadskim organizacijama koje se bave mladima kasni više od šest meseci. Rezultati konkursa su objavljeni 20. oktobra, što znači da je organizacijama ostalo svega dva meseca da realizuju projekte, jer novac moraju do utroše do kraja godine.

Dodela novca organizacijama koje se bave mladima završena je nedavno, tačnije 20. oktobra kada je objavljen rezultat konkursa kojim je 72 udruženja raspodeljeno 20 miliona dinara iz gradskog budžeta. To znači da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacijama ostalo svega dva meseca da realizuju projekte, jer novac moraju do utroše do kraja godine. U Gradu objašnjavaju da se sa konkursom kasnilo, jer je prioritet bilo apliciranje Novog Sada za evropsku prestonicu mladih. Za to je bilo potrebno 15 miliona dinara, ali kako taj novac nije bio predviđen budžetom, Grad je odlučio da ga obezbedi iz sredstava namenjenih konkursu za udruženja koja se bave mladima. Zbog toga, umesto da novac dobiju na proleće, ta udruženja su tek 20. oktobra saznala da li se uopšte nalaze na spisku onih kojima je novac odobren.

"Verujem da mnoge organizacije neće moći da ostvare ono što su planirale, a time su odmah oštećeni mladi koji neće moći da dobiju edukacije, neće moći da učestvuju na nekim događajima, neće moći da se razvijaju, na kraju nećemo moći da zabeležimo neke korake ka napred ako vi ostavite samo dva meseca za realizaciju nekih ciljeva za koje je predviđeno da traju godinu dana po samom lokalnom akcionom planu", kaže Slavica Ranisavljev iz Udruženja mladih za društveni aktivizam.

Konkurisanje grada za evropsku omladinsku prestonicu 2018., bio je prioritet koji se isplatio, jer se Novi Sad našao među prvih pet kandidata, navodi član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Predrag Svilar. On kaže da udruženja ne treba da brine kratak rok koji im je preostao za realizaciju projekata, dodajući da će im novac, ukoliko ga ne potroše do kraja godine, biti nadoknađen.

"Gledaćemo da taj iznos koji nije uspešno opravdan ili koji nije mogao da se potroši, dodelimo svim tim organizacijama u 2016. godini i da povećamo ukupnu masu sredstava za omladinu u 2016. godini , da bi uspešno sproveli onda u sledećoj godini sve te projekte", navodi Predrag Svilar, član Gradskog veća za omladinu i sport.

Među 72 udruženja koja su dobila novac, nalaze se i ona o kojima osim u APR-u, nema nikakvih informacija na internetu. Za Slavicu Ranisavljev čudno je to što neke organizacije nemaju nikakvu internet prezentaciju ili nalog na nekoj od društvenih mreža, što je očekivano za organizacije koje se bave problemima mladih.

"Nekako ceo taj proces iz mnogo razloga nije izgledao onako kako bi trebalo da izgleda", dodaje ona.

Svilar kaže da nije isključeno da se među članovima udruženja koja su dobila novac nalaze i politički aktivisti, ali da su u pitanju članovi i vladajućih i opozicionih stranaka.

"Što se mene lično tiče i stava komisije, to ako je neko član političke organizacije ne sme da bude razlog ni da dobije sredstva, ni da bude odbijen niti ukoliko je član vladajuće ili opozicione stranke da to bude kriterijum", navodi on.

Među dobitnicima sredstava, nalazi se i udruženje građana "Institut za bezbednost u saobraćaju", na čijem čelu je Slaven Manović, član gradskog Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Novog Sada. On nam je u telefonskom razgovoru rekao da ne postoji sukob interesa zbog toga što je njegovo udruženje dobilo 200 hiljada dinara, jer je on savetodavni član, te da nije plaćen iz gradskog budžeta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.