Investiranje u detinjstvo je najvažnija investicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2017, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Investiranje u detinjstvo je najvažnija investicija"

Ljudi su najvredniji resurs svake zemlje, a ulaganje u decu je investicija koja se vraća u budućnosti, rekao je Mišel Sen Lo, direktor Unicefa u Srbiji u razgovoru za Pravi ugao.

Najavljujući uključivanje Srbije u globalni program Unicefa "Svaki trenutak je važan" a koji je posveće ranom razvoju deteta, Sen Lo je rekao da iskustva pokazuju da države koje investiraju u razvoj deteta od najranijeg životnog doba, ostvaruju veći privredni rast.

Srbija u očima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Unicefa

Prema statistici Unicefa, u Srbiji živi oko 1.250.000 dece, a 8 odsto je apsolutno siromašno, dok 32 odsto živi na granici siromaštva.

Podaci kažu da 28 odsto dece do 5 godina, u kući nema ni tri knjige, a da je preko 40 odsto bilo žrtva psihičkog ili fizičkog zlostavljanja.

Sen Lo kaže da Srbija ipak stoji bolje od nekih drugih zemalja, pa i onih iz EU, kao i da problem finansijske pomoći nije u nedostatku novca nego u sistemu koji ne funkcioniše dobro i gde socijalna davanja nisu na pravi način raspoređena.

Program Unicefa skreće pažnju na važnost prvih 1000 dana u razvoju deteta a baziran je na rezulatitma višedecenijskog istraživanja čiji je zaključak da se u prve tri godine mozak deteta razvija brzinom koja se više nikada ne ponovi u životu. U tom uzrastu, kaže Sen Lo, svaka vrsta stresa može da izazove posledice koje se ne mogu ispraviti do kraja života.

U Globalnom izveštaju o ranom razvoju deteta, koji je predstavljen u UN u Njujorku 21. septembra, navodi se da "nasilje, zlostavljanje i druga traumatična iskustva podižu nivo hormona koji izaziva stres na nivou neurona u mozgu i njihove povezanosti u razvoju moždane aktivnosti".

Zdrava individua razvija se od deteta čije najranije detinjstvo obeleži "majčino mleko, igra, stimulacija, ljubav, pažnja", kaže Sen Lo. On dodaje da se u program "Svaki trenutak je važan" uključuje i Srbija gde će, uz kredit Svetske banke, biti investirano 50 miliona dolara u izgradnju predskolskih ustanova. Sen Lo, međutim upozorava, da je izgradnja infrastrukture samo jedan asprekt investiranja u decu a da je, još i važnije, uložiti u znanje onih koji se o deci staraju, u školske programe i sve drugo što ne čini kvantitet ali čini kvalitet razvoja i obrazovanja.

Odgovarajući na medijske napise o povećanom broju obolelih od velikog kašlja u Vojvodini, što se pripisuje izostanku vakcijancije, Sen Lo kaže da nema nijednog relevantnog dokaza da je vakcinacija štetna po zdravlje ili da direktno izaziva autizam. On dodaje da se možda i može govoriti o pokušajima farmaceutske industrije da tržištu nametne i preparate koji nisu neophodni, ali da to ne može biti argument protiv vakcinacije.

Direktor Unicefa smatra da su utemeljenije bojazni koje se tiču kvaliteta vakcina, o čemu se pre nekoliko godina govorilo i u Srbiji. On dodaje da ima četvoro dece, da su sva vakcinisana kao i deca, kako kaže, nekih glasnih zagovornika ukidanja te obaveze.

Direktor Unicefa Mišel Sen Lo dolazi iz ugledne porodice političara i diplomata sa Haitija a njegov deda bio je među osnivačima Lige naroda, preteče Ujedinjenih nacija. Komentarišući ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine UN, Sen Lo kaže da iako imaju mana, Ujedinjene nacije ostaju organizacija koja nema alternativu i jedino mesto na svetu gde se može voditi kakav takav dijalog lidera celog sveta.

Što se Unicefa, koji je prošle godine obeležio 70. godišnjicu osnivanja, tiče organizacija je uspela, kaže, da sačuva kredibilitet iako je donacija za njen rad manje a potrebe su velike. U ovom trenutku oko 250 miliona dece živi u zonama konflikta u svetu. Unicef, čija je prva humantarna misija bila u Jugoslaviji 1947. godine, zavisi i od pojedinačnih donacija. U razgovoru za RTV Vojvodine Sen Lo je naveo da građani Južne Koreje, kroz pojedinačne donacije, uplate u fond Unicefa više nego što uplaćuje njihova država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.