Ekološka kampanja na Oficircu - Pokupi svoje smeće danas da bi mogao ovde da boraviš sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2021, 23:05

Ekološka kampanja na Oficircu - Pokupi svoje smeće danas da bi mogao ovde da boraviš sutra

Rukavi se moraju zavrnuti i priroda se treba čistiti svakog dana, a ne samo na Svetski dan planete zemlje, parola je volontera fejsbuk grupe „Eko straža“. Oni su na 54 lokacije širom Srbije tokom vikenda otklanjali otpad i postavljali ekološke poruke, a u čišćenju gradske plaže Oficirac pomogli su im i studenti novosadske Visoke tehničke škole strukovnih studija.

„Pokupi svoje smeće danas da bi mogao ovde da boraviš sutra“, jedna je od poruka kojom su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se vodili mladi volonteri fejsbuk grupe „Eko straža“ i studenti Odseka zaštite Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu dok su nedeljeno popodne umesto sedenja u kafićima iskoristili da bi očistili otpad sa divlje gradske plaže Oficirac.

"U roku od pola sata 70 džakova je napunjeno, tako da ima puno kabastog otpada. Ovo je lokacija koja pretenduje da postane divlja deponija, što ne sme da bude, jer je ovo plaža. Cilj ovih akcija je da osvestimo ljude, da na kraju stvorimo sistem da neće biti potrebe da pravimo ovakve akcije i da uspemo da alarmiramo institucije da rade ono što su po zakonu dužne da rade", rekla je Nina Ciganović, „Eko straža“.

"Pokupi svoje smeće, ovaj Oficirac nije samo vaš, malo je i naš! Tako da ne želimo više stalno da čistimo. Da ne bude stalno vrćenje u krug, da jedni savesni, odgovorni i vredni građani čiste, dok neki, neću da kažem nekulturni, ali jednostavno neobavešteni ii ekološki zapušteni ostavljaju za sobom smeće", saopštila je Anita Petrović, profesorka zaštite Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu.

Kako bi podigli svest posetilaca, volonteri su ostavili na drveću i ekološke poruke. U okviru ekološke kampanje “Zavrni rukave” čistio se otpad na 54 lokacije širom države, čime je akcija postala najveća kampanja te vrste u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.