Dan kada su partizani i Crvena armija oslobodili Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2018, 05:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada su partizani i Crvena armija oslobodili Beograd

Borbe za oslobođenje Beograda u kojima su zajedno učestvovali pripadnici Narodnooslobodilačkih jedinica i Crvene armije, okončane su 20. oktobra i time je završena nemačka okupacija srpske prestonice, koja je trajala 1287 dana. 74 godine od oslobođenja obeleženo je državnom ceremonijom na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda.

Državna ceremonija povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održana je danas na Groblju oslobodilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beograda, a predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Uz intoniranje himni Srbije i Ruske Federacije pored ministra Đorđevića vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

Đorđević je u obraćanju novinarima ukazao na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neki imaju pravo da proslavljaju dan primirja, a da mi imamo pravo da proslavljamo dan pobede i podvukao da smo u oba svetska rata bili na strani pobednika.

"Srbija je uvek bila na strani pobednika, i Srbija ima razloga da slavi" naglasio je Đorđević.

Naveo je da danas odajemo počast borcima koji su dali svoje živote za slobodu, borcima Crvene armije i borcima Narodnooslobodilačkog rata, Patizanima, koji su da dali svoje živote nesebično da bi mi danas živeli u slobodi.

On je još jednom zahvalio svim vojnicima Crvene armije uz reči da nije bilo njih ne bi bilo ni naše slobode.

Ministar Đorđević je najavio da će ministarstvo koje vodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije renovirati Groblje oslobodilaca Beograda koje će, kaže, imati potpuno drugačiji izgled.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je ocenio da je 20. oktobar jedan od najavžnijih datuma za glavni grad Srbije i dodao da mu je drago da se ponovo obeležava na dostojanstven način.

"U jednom periodu posle 2000. godine nije se obeležavao kao praznik i to je bila nepravda prema svim herojima i onima koji su dali živote za slobodu ovog grada" dodao je Nikodijević.

Istakao je da je doneta odluka da se 20. oktobar i 1. novembar, dan kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom obeležavaju pod nazivom "Dani slobode" i precizirao da će manifestacija trajati 12 dana i da je već naišla ne veliki odziv građana Beograda.

Ukazao je da fašizam i danas ima razne oblike, da se protiv njega treba boriti i da smo svedoci, podvlači, da se zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima...relativizuju.

Nikodijević je podsetio da su prvi časovi u školama počeli posvećeni oslobođenju Beograda 20. oktobra, da će isto biti i 1. novembra.

"Poštujemo i odajemo počast svim herojima koji su dali živote za slobodu, uvek smo buili na strani pobednica i nema potrebe da se stidimo svoje istorije već da budemo ponosni na nju" poručio je Nikodijević.

Povodom 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković položio je danas vence na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Odavanje pošte borcima za oslobođenje Beograda počelo je intoniranjem državne himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a izaslanik predsednika upisao se i u Knjigu žalosti na Spomen-groblju.

Sećamo se slavne prošlosti i gradimo Beograd budućnosti

Beograd prvi put ove godine, u okviru manifestacije "Dani slobode", obeležava nizom prigodnih manifestacija zajedno dva važna datuma, 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je, kako prenosi Beoinfo, u emisiji "Žikina šarenica" na TV Pink podsetio da je Beograd slobodarski grad koji je kroz vekove mnogo puta rušen i obnavljan i taj slobodarski duh je nešto što karakteriše prestonicu Srbije.

"Ovih datuma moramo da se sećamo. Grad i zemlja koji pamti ljude koji su obeležili takve periode, rodoljube i borce za slobodu koju mi danas imamo, misli na svoju budućnost", rekao je Radojičić.

On je podsetio na govor majora Dragutina Gavrilovića upućen braniocima Beograda 1915, jednog od simbola borbi u Prvom svetskom ratu, a koji je ušao u anale i sve udžbenike i vojne akademije, dodavši da je reč o primeru kako se voli sloboda, svoja zemlja i svoj grad.

"Zato je važno što se na prvom školskom času čita proglas kojim se đaci upoznaju sa ovim važnim datumima i sećaju rodoljuba koji su dali svoje živote za slobodu", rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da će tokom cele nedelje biti organizovan čitav niz manifestacija koje će obeležiti i podsetiti na saveznike Srbije i odati im još jednom počast za ono što su uradili, dok će 1. novembra manifestacijom ispred Skupštine grada biti obeležena godišnjica oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Radojičić je istakao da se Beograd seća slavne prošlosti, ali i misli na budućnost i dodao da je poslednjih godina glavni grad postao veliko gradilište.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsetio i na nedavno završen Samit 16+1, čiji su učesnici, pogotovo oni koji nisu bili skoro u Beogradu, bili oduševljeni kako grad izgleda danas.

"Urađeno je mnogo toga i mnogo se još planira, 'Beograd na vodi', Trg Slavija, Kosančićev venac, hoteli, šoping centri, proširene pešačke zone i još mnogo toga. Beograd se razvija u pravcu silaska na reke, sa što više pešačkih zona i biciklističkih staza, u planu je izgradnja dva mosta, dva tunela, metro, kalamegdanska pasarela, gondola koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće, Filharmonija. Rekonstrukcija Trga Republike ide po planu i trudićemo se da se poštuju rokovi. Naša vizija je da Beograd bude lepši, s novim infrastrukturnim projektima, da bude pametan grad sa implementacijom novih tehnologija koje će ga učiniti funkcionalnijim. I na kraju, ali možda i najvažnije, zeleni i zdrav grad za sve naše građane", istakao je Radojičić u intervjuu TV Pink.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.