Manifestacija Dani slobode od do 1. novembra u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 05:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija Dani slobode od do 1. novembra u Beogradu

Manifestacija "Dani slobode", kojom se obeležava 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, počeće danas i trajaće do 1. novembra.

Prvi put, u svim beogradskim i osnovnim školama danas će biti pročitan proglas o značaju obeležavanja ovih važnih datuma za prestonicu, dok će u 19 sati u staroj fabrici šećera na Čukarici biti izvedena predstava "Oslobađanje Beograda u pet slika", reditelja Ljubiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ristića, koja će na autentičan način prikazati borbe i ratna dešavanja.

Publika će pratiti predstavu u pokretu od ulaska u kompleks fabrike do završnog prizora u ostacima glavne mašinske hale, uz učešće 90 umetnika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Narednog dana, 20. oktobra, biće položeno cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Groblja oslobodilaca Beogada u Drugom svetskom ratu i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Takođe, 20. oktobra biće održan Memorijalni defile "Korakom pobede do slobode" koji će početi u 13 sati od ugla Trga Nikole Pašića i Terazija do Palate "Albanija", gde će biti održan koncert "Oslobađanje-pobeda kroz muziku i igru".

U Kosturnici braniocima Beograda na Kalemegdanu u ponedeljak, 22. oktobra biće izvedena Scenska rekonstrukcija govora majora Dragutina Gavrilovića, a u ponedeljak, 27. oktobra kroz Knez Mihailovu ulicu, od Terazija do Kalemegdana, predviđen je Defile vojne muzike uz saradnju sa paradnim orkestrom Ministarstva odbrane.

U subotu, 27. oktobra i u nedelju, 28. oktobra biće organizovane besplatne posete Vojnom muzeju, a u nedelju, 28. oktobra biće položeni venci na Osmatračnicu srpske vrhovne komande sa Kajmakčalana.

Manifestacija "Dani slobode" biće završena u četvrtak, 1 novembra Izložbom na otvorenom povodom 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, koja će biti postavljena u Pionirskom parku, na platou između Predšedništva i Skupštine grada u četvrtak.

Takođe, istog dana planirano je polaganje venaca na Kosturnicu braniocima Beograda 1915. godine na Novom groblju, kao i muzičko dramski spektakl "Beogradske sene" na platou Skupštine grada Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DEFILE U CENTRU "Korakom pobede do slobode" sutra uz program kod Palate Albanija

Izvor: Blic, 19.Okt.2018

Memorijalni defile "Korakom pobede do slobode" biće održan sutra od 13 sati od Igumanove palate do palate Albanija. Defile je deo manifestacije "Dani slobode" kojom se ove godine, osim 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, obeležava i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.