Oslobođenjem Beograda u pet slika počeli Dani slobode

Izvor: RTS, 19.Okt.2018, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oslobođenjem Beograda u pet slika" počeli Dani slobode

Umetničkom predstavom "Oslobođenje Beograda u pet slika", reditelja Ljubiše Ristića, koja je održana u nekadašnjoj Fabrici šećera na Čukarici, zvanično je počela manifestacija "Dani slobode" kojom se obeležava 74. godišnjica od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Osim oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu ovom će manifestacijom biti obeleženo i 100 godina od oslobođenja Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Prvom svetskom ratu, a obeležavanje će trajati od 19. oktobra do 1. novembra.

Ministri u Vladi, predstavnici Grada, preživeli oslobodioci Beograda i Beograđani prošetali su kroz ostatke objekata nekadašnje Fabrike šećera i prisustvovali umetničkoj predstavi, sa elementima drame, baleta, opere i narodnog epskog pevanja, ali i kaskaderskih scena, koje su poput akcionog filma oživele borbe za oslobađanje Beograda tokom 1944. godine.
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je nakon predstave rekao da je reditelj Ljubiša Ristić praveći predstavu i vraćajući slike borbi koje su se vodile na prostoru nekadašnje fabrike ponovo oslobodio "Šećeranu".
"Tako će Grad Beograd sa Vladom Srbije, a uz podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića, već sledeće godine otkupiti ovaj prostor 'Šećerane' iz stečaja, a ovde će nići jedna od najlepših umetničkih četvrti grada Beograda", rekao je Nikodijević.
Dodao je da, iako je u centru svetske pažnje stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, Srbija nije dozvolila da oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu bude "u drugom planu", jer, kaže, borba protiv nemačkih okupatora i povratak slobode u Beogradu deo su duge tradicije obeležavanja važnih događaja u istoriji Srbije i srpskog naroda.
Nikodijević je podsetio da su se u našem društvu u čitavom posleratnom periodu negovale antifašističke vrednosti, ali i da su u temeljne vrednosti Evropske unije ugrađeni antifašizam i slobodarstvo.

"Danas kada su ponovo na sceni izazovi ksenofobije, nacionalizma, ali i novih oblika fašizma posebno je važno da Srbija i Beograd istaknu svoju privrženost sistemu vrednosti koji neguje ceo napredni svet. Naša je obaveza da dosledno, uporno i dovoljno odvažno u svojim javnim nastupima otvoreno opominjemo društvo da ekstremizam i fašizam nikada nisu do kraja mrtvi i da procesi revizije istorije neće proći nekažnjeno. Danas šaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti menjanje istorije", naglasio je Nikodijević.
Rekao je i da nas istorija obavezuje da čuvamo uspomenu na herojske dane borbe za slobodu, na žrtve koje su pale u tom sukobu dobra i zla, kao i da se protiv tog zla zvanog fašizam, moramo boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe.
Umetničkoj predstavi u nekadašnjoj "Šećerani" prisustvovali su ministri Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin i Goran Trivan, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i drugi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.