Crkva Svetog Dimitrija u Novom Pazaru - spomenik kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva Svetog Dimitrija u Novom Pazaru - spomenik kulture

Vlada Srbije donela je Odluku o utvrđivanju crkve Svetog Dimitrija sa starim grobljem u Mitrovoj Reci za spomenik kulture.

Ta crkva, kao reprezentativan primer sakralnog graditeljstva iz perioda turske vlasti, zbog istorijskih, arhitektonskih i umetničkih vrednosti značajno je ostvarenje u kulturnom nasleđu srpskog naroda, navodi se u obrazloženju odluke objavljene u "Službenom glasniku".

Crkva se nalazi se na teritoriji Novog Pazara, u selu Mitrova Reka, a obnovljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 1853. godine.

Pretpostavka da je prvobitna crkva bila izgrađena krajem 16. ili početkom 17. veka. Prilikom obnove 1853. godine, produžena dogradnjom priprate, što se zapaža po nešto drugačijem slogu kamena i različitoj veličini kvadera u odnosu na centralni prostor crkve.

Odlukom su utvrđene mere zaštite spomenika kulture i to očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, stilskih i funkcionalnih karakteristika, kao i originalnih materijala...

Takođe je utvrđeno ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture i zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture, zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje.

Zabranjena je gradnja i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojom namenom, volumenom, gabaritom po visini i obliku mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja "Službenom glasniku Republike Srbije", odnosno 5. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.