Amerikanci u pokrajini i Novom Sadu o zaštiti životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2017, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci u pokrajini i Novom Sadu o zaštiti životne sredine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas privredno-političku delegaciju američke savezne države Merilend, koja predvođena državnim sekretarom Džonom Vobensmitom, u okviru višednevne posete Srbiji, boravi u Novom Sadu. Sa američkom delegacijom razgovarao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na sastanku su istaknute mogućnosti za uspostavljanje saradnje u sektoru zaštite životne sredine, te predstavljeni investicioni potencijali i projekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u toj oblasti.

Mirović je naglasio da je direktno ulaganje u zaštitu životne sredine važno pitanje za Srbiju i pokrajinu Vojvodinu, jer je to oblast u kojoj se pripremaju projekti, te traže fondovi i partneri u različitim modelima saradnje.

Predsednik Mirović i državni sekretar Vobensmit istakli su zajednički interes da se sa predstavnicima poslovne zajednice iz AP Vojvodine i Merilenda, prepoznaju razvojene tačke, gde se mogu razviti različiti modeli saradnje i preuzeti dobra iskustva u sektoru prerade otpadnih voda, komunalnog otpada i drugim segmentima zaštite životne sredine.

U razgovoru je ocenjeno da je današnji susret važan za poslovnu saradnju ne samo u oblasti zaštite životne sredine, već za ukupnu saradnju Srbije i Merilenda, te da je AP Vojvodina spremna da bude deo buduće nacionalne saradnje dveju država.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su ministri za zaštitu životne sredine i državnu upravu i lokalnu samoupravu Goran Trivan i Branko Ružić i zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Andrić.

Vučević sa delegacijom Merilenda

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući delegaciju Merilenda.

"Čast je biti domaćin tako visokoj delegaciji koja dolazi u Novi Sad, a koju predvodi državni sekretar iz SAD i dva ministra iz Vlade Republike Srbije. Posetila nas je velika političko-privredna delegacija kojoj ćemo da prezentujemo projekte radi potencijalne saradnje, pre svega sa akcentom na zaštitu životne sredine, regionalnu deponiju i prečistač otpadnih voda, odnosno na sve ono što su gosti u pripremi ovog sastanka kandidovali kao teme od interesa. Razgovaraćemo i o drugim mogućnostima, s obzirom na to da su u Gradskoj kući prisutni i predstavnici lučkih operatera i drugih kompanija, kao i predstavnici organizacije koja se bavi saradnjom između gradova i država. Očekujem jedan dinamičan razgovor, a zahvalan sam Vladi Republike Srbije što je predložila delegaciji SAD da poseti baš Novi Sad, kao i gostima što su u veoma sadržajnom rasporedu, izdvojili vreme i došli da vide šta se radi u drugom gradu po veličini u Srbiji", rekao je Vučević.

Ministar Trivan je istakao da je Ministarstvo životne sredine osnovano pre tri meseca i da je odmah usledilo kontaktiranje sa zemljama u kojima se mogu pronaći partneri, odnosno investitori. On je naglasio da je važno izrađivati projekte kako bi se dobila sredstva i da na to posebno treba da obrate pažnju donosioci odluka u lokalnim samoupravama, jer bez urađenog projekta nema ni finansiranja.

"Pre dva meseca smo ugostili ministra Trivana kada smo i saznali koje su to prioritetne oblasti za saradnju vezane za Srbiju. Zato smo došli u ovu zemlju i doveli predstavnike velikih kompanija. Juče smo razgovarali sa premijerkom, ministrom spoljnih poslova, a danas pored gradonačelnika i sa predsednikom Pokrajinske vlade o rešavanju pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Svi oni su pokazali veliku želju, liderstvo i entuzijazam da se identifikuju polja saradnje i da se pravovremeno krene u realizaciju iste", rekao je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

Prezentaciji Grada Novog Sada su prisustvovale vodeće kompanije iz SAD koje posluju isključivo koristeći nove i čiste tehnologije, dok pomenuta organizacija "Sister cities internacional" povezuje gradove i okruge iz SAD sa gradovima i oblastima u drugim zemljama. Njima su u Gradskoj kući predstavljeni investicioni potencijali i kapitalni projekti Novog Sada iz oblasti zaštite životne sredine. Cilj posete bio je da se potencijalni investitori na licu mesta u lokalnoj samoupravi upoznaju sa konkretnim poslovima i projektima u oblasti zaštite životne sredine kako bi u direktnom kontaktu i kroz razmenu relevantnih informacija mogli pronaći svoj interes da posluju u Srbiji.

Predstavnici Grada Novog Sada, između ostalih član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković i članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, su tom prilikom sa saradnicima prezentovali projekte izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalne deponije.

Država Merilend, u pogledu zaštite životne sredine i zaštite prirode, jedna je od dve najnaprednije države unutar SAD, pa je izuzetno poželjno razviti različite modele saradnje i preuzeti dobra iskustva u ovim oblastima. Poseta privredno-političke delegacije Merilenda rezultat je razgovora koje je ministar Trivan vodio pre nekoliko meseci tokom boravka u SAD, gde su brojne američke kompanije iskazale veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mirović i delegacija Merilenda o saradnju u ekologiji

Izvor: RTS, 17.Okt.2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je privredno-političku delegaciju američke savezne države Merilend, predvođenu državnim sekretarom Džonom Vobensmitom, sa kojom je razgovarao o mogućnosti uspostavljanja saradnje u sektoru zaštite životne sredine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.