Groblje u kasarni

Izvor: Politika, 29.Dec.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje u kasarni

Kao što se sa pijetetom odnose prema grobovima poginulih pripadnika Crvene armije, pripadnici Rečne flotile neguju sve tradicije ove jedinice

Kasarna „Aleksandar Berić”, baza Rečne flotile Vojske Srbije u Novom Sadu, koja je građanima poznatija kao „Mornarica”, jedina je u Srbiji koja u svom prostoru, i to centralnom delu, ima – groblje. Tu već skoro sedam decenija počivaju šestorica pripadnika Crvene armije – kapetan trećeg ranga Pavel Ivanovič Denisov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (1918–1945), Grigorij Ivanovič Pečerskij (1926–1945), Aleksej Stoljarev (1918–1944), Vjačaslav Žuk (1926–1944) i dvojica pripadnika sovjetske rečne flotile čija imena nisu navedena na nadgrobnim drvenim piramidama.

– Oni su stradali u operacijama forsiranja i razminiranja Dunava. Prema našim podacima, poslednji kontakt jedinice sa porodicama sahranjenih brodara ostvaren je još 1960. godine. Ruski vojni ataše iz ambasade u Beogradu je poslednji put zvanično položio cveće 1996. godine – kažu u Rečnoj flotili Vojske Srbije.

Pripadnici ove jedinice, koja inače svoje baze ima u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu, prema grobovima poginulih sovjetskih vojnika odnose se sa dužnim poštovanjem, kao i prema svim tradicijama flotile. Naspram ovih grobova nalazi se spomen-soba, posvećena sećanjima na stradale u ratovima, značajne brodove i važne događaje. Za razliku od mnogih jedinica VS koje tek odnedavno posebnu pažnju posvećuju prošlosti, spomen-soba Rečne flotile otvorena je još 1982. godine, i to u originalnom prostoru – soba je dizajnirana kao unutrašnjost broda, sa kobilicom i rebrima, pri čemu je prostor između svakog rebra posvećen jednom istorijskom periodu.

– U spomen-sobi nalazi se više od osamdeset zanimljivih eksponata, uniforme pripadnika flotile iz raznih perioda, trofejno brodsko naoružanje i oprema, fotografije, dokumenta i dnevnici. Tu su i makete rečnih ratnih brodova, među kojima se izdvaja maketa „šajke” iz šesnaestog veka, prvog rečnog ratnog broda na ovim prostorima – kažu u Rečnoj flotili.

Kao Dan Rečne flotile slavi se 6. avgust u znak sećanja na 1915. godinu kada je u Beogradu, na Čukarici, porinut prvi srpski ratni brod „Jadar”. U predvorju spomen-sobe postavljene su fotografije svih komandanata flotile od 1915. godine, počevši od prvog komandanta Milana Radojevića.

Najznačajnija borba u istoriji flotile desila se 12. aprila 1941. godine na Dunavu kod Čelareva, kada je u napadu četiri eskadrile nemačkih aviona, potopljen rečni monitor „Drava” čija posada je šest dana pružala odlučan otpor neprijatelju. Tada je nastradao i poručnik bojnog broda prve klase Aleksandar Berić, čije ime danas nosi kasarna u Novom Sadu. Posle polučasovne borbe, teškog oštećenja broda i pogibije većine članova posade, Berić je preostalima naredio da napuste brod a sam je odlučio da potone sa „Dravom”. Svakog 12. aprila pripadnici flotile obilaze njegov grob u Belegišu, a na mestu potonuća broda u vodu se polažu venci.

--------------------------------------------------

Poginuli na zadatku 1991. godine

Sećanja na ratna požrtvovanja sežu i u noviju prošlost, odnosno 1991. godinu, kada su u blizini ušća Drave u Dunav stradali zastavnici prve klase Stevan Marković (1939–1991) i Kristijan Lampret (1945–1991). Brod je napadnut na zadatku kontrole unutrašnjih plovnih puteva, hrvatske snage su raketnim bacačima i snajperskim hicima gađale rečni minolovac 308. Marković je od siline udara raketnih projektila pao u vodu i njegovo telo nije pronađeno. Posada je uspela da oštećeni brod nasuče na levu obalu Dunava gde je teško ranjeni Lampret podlegao povredama na rukama saboraca. Slike stradalih podoficira zauzimaju posebno mesto u spomen-sobi.

M. Galović

objavljeno: 29.12.2012.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.