Šta SRS i DS poručuju lideru DSS-a

Izvor: B92, 15.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta SRS i DS poručuju lideru DSS-a

Beograd -- Najveće srpske partije poručile odlazećem premijeru Vojislavu Koštunici da u novoj vladi ne može da računa na čelnu funkciju.

U rasponu od 24 sata, Koštunici su takvu političku poruku preko medija poslali i lider radikala Tomislav Nikolić, koji inače otvoreno poziva Koštunicu u postizbornu koaliciju, ali i predsednik DS-a Boris Tadić. U slučaju radikala, reakcija DSS-a je izostala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali zato ta partija oštro kritikuje istu takvu Tadićevu izjavu.

Već se čuju ocene da to verovatno znači dodatno udaljavanje DSS-a i DS-a, dojučerašnjih koalicionih partnera.

Kada je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pre samo dva dana rekao da Vojislav Koštunica u njegovoj vladi ne bi bio premijer, iako ga želi u koaoliciji, DSS nije imao nikakvu primedbu. Kada je juče lider DS-a Boris Tadić rekao isto to, iz stranke premijera Koštunice poručili su mu da o predsedniku vlade ne odlučuje on, već građani na izborima. Portparol DSS-a Andreja Mladenović u izjavi za B92 nije međutim dao jasan odgovor na pitanje zašto ta partija selektivno reaguje.

"Reagujemo na izjavu naših bivših koalicionih partnera i mislim da je to u ovom trenutku dovoljno. A sigurno ćemo reagovati na druge izjave, s tim što mi smo jasno rekli da pre izbora nećemo sigurno pričati ni o kakvim koalicijama, ni o kakvim savezima postizbornim", rekao je Mladenović.

Direktor centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da trenutno ponašanje DSS-a može da se tumači na više načina.

"Mislim da ipak preovlađuje to da se u poslednjih nekoliko meseci radi o procesu udaljavanja DSS-a od DS-a. U isto vreme primećujemo da to udaljavanje znači približavanje radikalima. S druge strane, možda se radi o tome da je razlika u snazi između dveju partija, koje će jednog dana biti članovi vladajuće koalicije, mnogo veća kada se radi o DSS-u i radikalima, nego DSS-u i DS-u. DSS je u odnosu na radikale negde pet puta manji, a u odnosu na DS negde oko četiri puta manji", kaže Nikolić.

On kaže da je teško zamisliti koja bi to funkcija Koštunici, u nekoj budućoj vladi bila prihvatljiva, a da nije premijerska. Vidi ga možda kao ministra pravde ili ministra za Kosovo, pod uslovom da to ministarstvo bude zadržano i u narednoj vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.