Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđa Popović podneo krivične prijave za pobunu JSO

BEOGRAD -

Advokat Srđa Popović podneo je danas Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal krivične prijave protiv više lica umešanih u oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO) novembra 2001. godine kojom je obuhvaćen i tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

Krivične prijave su, u ime majke i sestre ubijenog premijera Zorana Đinđića, podnete protiv nekadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komandanata JSO Milorada Ulemeka i Dušana Maričića, članova komande JSO Veselina Lečića i Zvezdana Jovanovića. Ulemek i Jovanović osuđeni su za atentat u kojem je 12. marta 2003. godine ubijen premijer.

Popović je podneo prijavu i protiv tadašnjeg načelnika Uprave vojne bezbednosti generala Ace Tomića.

Kao organizatori pobune navedeni su Ulemek, Maričić, Jovanović i Lečić, a objašnjena je i uloga vođe kriminalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića.

Kako prenosi S media portal, Koštunica se tereti da, suprotno Ustavu SRJ, nije ugušio oružanu pobunu, a Tomić za podstrekivanje obećanjem da se vojska neće mešati.

DSS: Optužnica samo deo kampanje protiv DSS-a

Demokratska stranka Srbije odbacila je danas "sa najdubljim gnušanjem optužbe protiv predsednika DSS" Vojislava Koštunice i ocenila da je krivičnom prijavom "prevršena svaka mera u primitivnoj kampanji koja se neprestano vodi protiv DSS".

U saopštenju DSS-a Srđa Popović je označen kao "branilac doglavnika Artukovića" i "podstrekač na ubijanje Srba".

Popović, koji je u suđenju za ubistvo za ubistvo Đinđića zastupao porodicu, izjavio je ranije danas da bi istraga o pobuni JSO pomogla u rasvetljavanju političke pozadine atentata na Đinđića i da je pobuna bila politički uvod u atentat.

U procesu za ubistvo Đinđića jula 2005. godine Popović i advokat Radivoj Paunović podneli su tadašnjem specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Slobodanu Radovanoviću predlog za proširenje optužnice i na oružanu pobunu JSO, što je odbijeno.

Sudsko veće je u tom postupku odbilo i da sasluša Koštunicu kao svedoka.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal nedavno je najavilo istragu oružane pobune JSO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.