Izvor: B92, 16.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati najavljuju proteste

Beograd -- Ukoliko država ne poveća zarade radnika, slede veliki protesti na beogradskim ulicama, najavljuju sindikati.

Vođe sindikalnih organizacija pozvale su svoje članove i da ne glasaju za političku opciju čiji predstavnici budu sprečili usvajanje uredbe o povećanju plata u javnom sektoru. Predlog o povećanju plata trebalo je da bude usvojen na telefonskoj sednici Vlade prošle nedelje, međutim, to se nije desilo jer je premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojislav Koštunica, iako je to najavljeno, na kraju nije ni zakazao.

"Ja mislim da će to biti tema na sledećoj Vladi i očekujem da će je premijer staviti na dnevni i da će većina u Vladi doneti takvu odluku", rekla je Snežana Lakićević-Stojačić, državna sekretarka u Ministarstvu rada.

Sindikati traže da Vlada hitno usvoji predlog Ministarstva finansija o povećanju zarada i jednokratnoj pomoći, jer je to, kako kažu, predviđeno već potpisanim protokolima.

"Ukoliko se ne usvoji uredba o povećanju plata, naš predlog je da se naše članstvo opredeli posebno prema onim političkim opcijama koje nisu imale mnogo razumevanja za socijalni dijalog, zahteve radnika i materijalni položaj radnika i sve ono što boli radničku klasu i sindikate Srbije", kaže Branislav Pavlović iz Sindikata prosvete.

Pored povećanja plata,sindikati traže i potpisivanje kolektivnih ugovora o kojima se s državom i Unijom poslodavaca bezuspešno pregovara već nekoliko meseci. Potpisivanje se čeka već dve i po godine.

"Isključivi krivac je Unija poslodavaca i država jer - glupo je sada da vadim papire i da pokazujem - ali činjenica je da je država u jednom trenutku podržala takvu inicijativu Unije, to je bio glavni razlog da se tada ne potpiše kolektivni ugovor", rekao je Njegoš Potežica iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na prvomajskom protestu u Beogradu, na kojem se očekuje oko 25.000 radnika, sindikati će tražiti od nadležnih državnih institucija veće plate, bolje penzije i brže zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.