Lideri Srbije o Banovom predlogu

Izvor: B92, 20.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri Srbije o Banovom predlogu

Beograd -- Nakon sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o promeni uloge UNMIK-a na Kosovu, najviši zvaničnici Srbije još jednom su odbacili taj predlog.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ni po koju cenu ne sme da odustane od odbrane svog teritorijalnog integriteta i da nova vlada, koja će uskoro biti formirana, mora da nastavi borbu za očuvanje Kosova. Premijer Vojislav Koštunica ocenjuje, s druge strane, da predlog Ki Mun Bana nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošao zbog protivljanja Rusije.

Tadić je, uključujući se iz Njujorka u program RTS-a, rekao da današnja sednica Saveta bezbednosti UN pokazuje da je Srbiji potrebna jasna strategija odbrane teritorijalne celovitosti i snažna diplomatska inicijativa prema državama koje podržavaju stanovište Beograda ali i prema državama koje misle drugačije.

Osvrćući se na argumente koje je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN izneo predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji je govorio u svojstvu privatnog lica, Tadić je rekao da on ne odlučuje kakav će biti status Kosova, već da o tome odlučuje Savet bezbednosti i velike sile, među kojima Srbija mora da traži saveznike.

"Ono što je za mene bilo iznenađujuće i što sam komentarisao u svojoj završnoj reči, jeste optužba da Srbija situaciju na prostoru jugoistočne Evrope i na Kosovu pokušava da vrati u devedesete godine, što apsolutno nema nikakve veze sa istinom", rekao je Tadić.

"Jedino UNMIK je ovlašćen na osnovu svih međunarodnih akata i odluke Saveta bezbednosti da reguliše pitanja na Kosovu i Metohiji, i direktne nepovoljne konsekvence nepostojanja UNMIK-a u punoj funkciji na Kososvi i Metohiji izneo sam u svom govoru", kazao je Tadić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da svim legitimnim i demokratskim sredstvima brani svoje interese, a naročito svoju kulturnu baštinu na Kosovu.

Koštunica: Rusija blokirala predlog Bana

Zahvaljujući principijelnoj podršci Rusije, u Savetu bezbednosti nije prošao predlog generalnog sekretara Ki Mun Bana da prenese nadležnosti sa UNMIK-a na misiju Euleks, izjavio je večeras premijer Srbije Vojislav Koštunica.

"Rusija dosledno brani Povelju UN i važeću Rezoluciju 1244 SB koje garantuju suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije. Prenošenje nadložnosti sa UNMIK-a na Euleks, čiji je cilj da sprovede Ahtisarijev plan o nazavisnosti Kosova, predstavljalo bi grubo kršenje Rezolucije 1244 i neposredno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbija, naveo je Koštunica u Izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je naglasio da je zato protivljenje Rusije, izneto na sednici SB-a, predaji nadležnosti Euleksu od najvećeg značaja za Srbiju i za njenu borbu za očuvanje Kosova unutar svojih granica.

"Sada je najvažnije da Generalni sekretar Ki Mun Ban ne preduzima nikakve samostalne aktivnosti vezane za promenu statusa i uloge UNMIK-a i da se striktno pridržava Povelje UN i Rezolucije 1244", zaključio je Koštunica.

Samardžić: Euleks ne može da se legalizuje

Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da "Euleks ne može da se legalizuje jer on ima mandat da nadgleda nezavisnost Kosova".

Samardžić je u intervjuu Politici rekao da je to predsednik Srbije Boris Tadić "propustio da kaže u svom pismu generalnom sekretaru UN Ki Mun Banu".

"I tu je naš spor. Mi se sporimo da li ćemo da prećutno prihvatimo nadgledanu nezavisnost Kosova. Ako vi danas ne kažete jasno da ste protiv Euleksa, vi prećutno prihvatate njegovu funkciju nadzornika nezavisnog Kosova jer to piše u njegovom rodnom listu", kazao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, ne može se reći - mi prihvatamo Euleks, ali da ne radi po planu Martija Ahtisarija. "Morate biti jasni ako hoćete da vas podrže Rusi, Kinezi, Španci, Grci. U tome je stvar", rekao je Samardžić.

On je kazao da "nema 'mekog' načina da se međunarodnoj zajednici kaže da Srbija ne prihvata Euleks".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.