Koštunica traži vanredne parlamentarne izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica traži vanredne parlamentarne izbore

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica zatražio je danas raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i ocenio da Vlada Srbije nije sposobna da se suoči sa ekonomskom krizom.

"Vlada Srbije je potpuno nesposobna da vodi ekonomsku politiku i zbog toga svakog dana srpska privreda sve više i dublje propada", navodi se u izjavi Koštunice dostavljenoj agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beta.

Vlada nema ekonomsku pollitiku za spas zemlje

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije nema ni autoritet ni politiku da zaustavi sunovrat srpske privrede.

"Više se niko i ne seća vladinih ekonomskih mera od pre dva meseca kada je na sva zvona objavljeno da će više od sto milijardi dinara biti uloženo u privredu. Danas je srpska privreda u još dubljoj krizi, i ista sudbina čeka privredu i posle najnovijih vladinih mera", naveo je lider DSS.

Ocenio je da će i posle novih mera privreda dospeti u još teži položaj, jer vlada nema ekonomsku politiku za spas privrede.

"Ova vlada je generator krize i jedini izlaz je da vlada odmah ode, pre nego što Srbiju dovede do prosjačkog štapa. Idu teška vremena i Srbija mora dobiti novu, sposobnu i odgovornu vladu koja će, umesto jalove propagande, pokrenuti unutrašnju obnovu i izvući zemlju iz teške krize. Zato su izbori nužni kao preduslov zaustavljanja urušavanja Srbije", naveo je Koštunica.

Jovanović: Izbori u uslovima krize loše rešenje

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je ta stranka uvek spremna za izbore, ali da su za nju u uslovima ekonomske krize prevremeni izbori loše, iako ne i najgore rešenje.

Jovanović je Tanjugu izjavio da izbori moraju da budu rešenje problema pred kojima se nalazi Srbija, a ne da donesu njihovo umnožavanje.

"Sutra na Glavnom odboru LDP predložiću podršku vladinim ekonomskim merama pod uslovom da se one prošire političkim merama, a to znači ubrzanjem evropskih integracija i odlukom o članstvu Srbije u NATO, kao i pod uslovom da ekonomske mere, koje su u ovom trenutku mere štednje, budu proširene merama podrške privredi", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko vlada odbije zahteve LDP, trebalo bi ipak da dobije priliku da ostvari svoje, kako je ocenio, "parcijalne, površne i kozmetičke mere", a izborima bi trebalo pribeći samo u slučaju neuspeha tih mera.

"U slučaju izostanka pozitivnih efekata i rezultata izbori će biti jedino moguće rešenje za koje će se založiti LDP", objasnio je Jovanović.

Todorović: Izbori rešenje za nagomilane probleme

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović izjavio je danas da bi vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku predstavljali opterećenje za republički budžet, ali da su oni ipak najbolji način za rešavanje nagomilanih problema u državi.

"Svaki izbori su teret i trošak za državu. Ali je bolje nagomilane probleme i političke tenzije rešiti izborima nego na drugačiji način", rekao je Todorović u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, radikali su uvek spremni za izbore i ne strepe od njih, a na narednim, kako procenjuje, ponovo će biti najjača politička opcija.

Istraživanja o rejtingu političkih partija koja pokazuju pad SRS, kao i neuspesi radikala na ponovljenim izborima u nekoliko opština u Srbiji, Todorovića ne zabrinjavaju.

"Mislite li da stranka koja je stvarana 20 godina može biti ugrožena od par izdajnika, od američkog i engleskog ambasadora, od stranih službi i od naših službi. Ne može. Uvek smo se dizali kao feniksi i to uvek jači", kazao je potpredsednik SRS.

Todorović je mišljenja da je trošak u državnoj kasi koji bi novi izbori prouzrokovali samo izgovor za njihovo neodržavanje.

"Mislite li da ova vlast ne bi išla u izbore da je sigurna u to što priča i što navodna istraživanja govore. Sutra bi oni izašli na biračka mesta kada bi verovali da bi postigli uspeh i pobedu", naveo je Todorović.

Potpredsednik SRS nije isključio mogućnost ulaska te stranke u postizborne koalicije i to, kako je istakao, sa strankama sa kojima budu postignuti dogovori o programskim ciljevima vlade.

On ne vidi mesta saradnji sa dojučerašnjim partijskim kolegom Tomislavom Nikolićem, koji je po napuštanju SRS osnovao Srpsku naprednu stranku.

"Ne možemo u koaliciju sa strankama koje vode američki i engleski ambasador. Ne možemo sa onima koji su se probudili posle 18 godina, pa ne znamo da li su sad budni ili su još u bunilu posle tako dubokog sna", kazao je Todorović.

Za atmosferu u Skupštini Srbije potpredsednik SRS i šef poslaničkog kluba te stranke u parlamentu okrivio je vladajuću koaliciju.

Todorović je istakao da isključenje gotovo kompletnog poslaničkog sastava radikala sa sednice na 20 radnih dana zbog iskazivanja nezadovoljstva rasporedom sedenja u skupštinskoj sali za cilj ima onemogućavanje rada narodnih predstavnika.

"Nekoga možete da isključite trenutno sa sednice, ali onemogućiti mu da radi svoj posao zbog čega su ga građani izabrali - to je prosto neverovatno", rekao je Todorović i dodao da radikali, bez obzira na, kako je kazao, dvostruke aršine rukovodstva parlamenta prema poslanicima te stranke, uvek imaju "adekvatan odgovor".

"Dovoljan je jedan radikal u Skupštini Srbije da pokaže svu snagu i kvalitet SRS", istakao je Todorović.

Trivan: Izbori bi bili teška i bespotrebna avantura

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da se Demokratska stranka ne pribojava prevremenih parlamentarnih izbora, ali da bi njihovo raspisivanje bilo "teška i bespotrebna avantura" koja ne bi dovela do preraspodele snaga na srpskoj političkoj sceni.

"DS najmanje treba da se pribojava izbora, s obzirom na to da njen rejting konstantno raste. Porast rejtinga DS govori u prilog činjenici, prema svim istraživanjima, da je to stranka koja uspešno vodi zemlju u najtežim trenucima kroz ovu krizu", Izjavila je Jelena Trivan agenciji Tanjug.

"U tom smislu izbori ne samo da bi bili skupi i suvišni, jedna teška i bespotrebna avantura, u trenutku kada treba da radimo važnije poslove u smislu da sačuvamo građane od posledice krize, nego se bojim da na političkoj sceni ne bi doneli ništa novo i nikakvu novu preraspodelu snaga", rekla je Trivan.

Izbori bi, prema njenim rečima, jedino pokazali da mnoge stranke koje se u ovom trenutku za njih deklarativno zalažu ne bi mogle da pređu cenzus.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.