Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica odbio plate, ostali još razmišljaju

BEOGRAD - Donedavni premijer Vojislav Koštunica, odlučio je da ne opterećuje dodatno republički budžet i odustao je od primamljivog zakonom zagarantovanog prava da, kao „bivši“, sledećih pola godine prima platu koliku i Mirko Cvetković (oko 115.000 dinara mesečno). „Poslodavac“ će mu biti DSS, a koliko izdašan - ne zna se.

Hoće li tako velikodušni biti i ostali „eks“ ministri i prvi sekretari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili im je draži dug plaćeni (polu)godišnji odmor, tek će da se vidi.

Skupštinski sekretarijat još nema informacije o svim kadrovskim rešenjima, ali šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže za Glas da su zahtevi za prinadležnosti počeli da pristižu i spisak onih koji će ih primati biće poznat kad administrativna komisija obradi podneske.

Uslov da neki „eks - ministar“ i dalje prima nadoknadu (od oko 90.000 mesečno) je da nema novo stalno zaposlenje. Ko se još nije bolje „uhlebio“, ne mora da žuri.

Tako će se bivši ministar vera Radomir Naumov, za početak, malo odmoriti.

- Videću šta ću raditi dalje... Podneo sam prijavu administrativnoj komisiji, po redovnoj proceduri. Čekam rešenje, ne znam kada ću ga dobiti, ni kada ću primiti sledeću platu... Tek sam nekoliko dana nezaposlen - kaže Naumov.

S druge strane, bivši prvi čovek Ministarstva trgovine Predrag Bubalo, bio je „kao oparen“ kada smo ga pitali hoće li tražiti da prima platu iako ne radi, te odgovor nismo dobili.

Velimir Ilić postaje uskoro šef svoje poslaničke grupe u parlamentu, pa je još nepoznanica hoće li tamo i biti na platnom spisku ili mu se, možda, više isplati da platu uzima iz Nemanjine 11. Neki ministri bi mogli da primaju samo deo pomenutog iznosa, kao doskorašnji ministar za Kosmet Slobodan Samardžić. Koliko je poznato, on ni tokom rada u vladi nije primao platu, već samo „ministarski dodatak“ tj. razliku u odnosu na platu profesora Fakulteta političkih nauka.

Izvršni direktor Cesida Marko Blagojević objašnjava za Glas da ovo nije nešto što su izmislili srpski političari, praksa koja se sreće svuda u svetu. Štaviše, naših pola godine, nije ništa spram daleko ekstremnijih primera u Americi.

- Svaki bivši predsednik SAD ima pravo da, ne šest meseci ili godinu dana, nego do kraja života uživa predsedničke privilegije. Ne samo da prima punu platu, ima šofera, sekretaricu, kabinet, obezbeđenje, nego i pristup bezbednosnim informacijama. To što naši bivši ministri imaju pravo na neke prinadležnosti, u skladu je sa važećim zakonom, i sve dok se taj zakon ne promeni, ne može da se drugačije postupa - kaže Blagojević.

Mislim da ne treba stvarati u Srbiji profesiju - politichar. Ljudi treba da se bave politikom ne da vladaju narodom, nego da sluze narodu. Problem je sto politichari na vlasti se toliko distanciraju od naroda, stvore neki utisak da su "nadljudi" iznad naroda, u shta i sami poveruju, pa kad ne budu dobili poverenje na izborima, to dozivljavaju kao ljudski, lichni krah, pad.

.

.

Koshtunica, zbog svoje prirode (povuchen u sebe), sto je i kvalitet, ne uvlachi se u svakojake tracheve i kake, a u isto vreme to je i negativna osobina, da ne zna da se opusti, da se zeza, da sebe ne smatra previshe ozbiljno. Ja ne krijem da je on moj najomiljeniji politichar u Srbiji, ali verovatno u toj njegovoj osobini treba traziti i opadanje popularnosti jedne takve sjajne stranke. To je ono u chemu ga je 10 puta manje pametan Tadic pobedio. "Marketing", kako neko reche u vashim danashnjim vestima.

.

.

Ne treba chovek da menja svoju prirodu, ali moze da menja svoju prezentaciju. A to nije neshto sporedno. Naprotiv, chesto je vaznije KAKO neshto kazesh, nego SHTA kazes. Primer - kazesh zeni, devojci, muzu, ljubavnici.. - "Ja te volim", ali zvuchi/ispade kao da si rekao (la) - I do not love you at all - Uopshte te ne volim.

.

.

Ipak, sve kad se skupi (profesionalni Vodja stranke je gruba greshka, IMHO), Voja bi mogao naci bolji posao (profesor na Pravnom fakultetu, gostujuci profesor u Kijevu, ili kod nas u NYC, Filadelfiji i sl...), ali vi necete naci boljeg Predsednika Vlade.

Vreme najbolje pokazuje ko je kakav. Podeda i poraz takodje! Pravi covek (diplomata) je uvek isti i kada ga hvale i kada ga kude. G-din Vojislav Kostunica je licnost o kojoj ce pisati istorija...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.