Koštunica neće sprečiti potpisivanje sporazuma sa EU

Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica neće sprečiti potpisivanje sporazuma sa EU



Insistiranje premijera Vojislava Koštunice na povezivanju pitanja Kosova i integracija u EU moglo bi da dovede u pitanje opstanak Vlade. Koalicioni partneri DS i G17 plus smatraju da 28. januara treba potpisati sporazum o asocijaciji i pridruživanju i to ne dovode u vezu sa slanjem misije Unije na Kosovo. Jedini način na koji bi Koštunica mogao da spreči potpisivanje sporazuma ako EU uputi svoju misiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Kosovo je da Vlada izglasa da ukine ovlašćenje potpredsedniku Božidaru Đeliću da sporazum potpiše. Međutim, u Vladi takve većine nema, pa će premijer morati ili da prihvati potpisivanje sporazuma ili da ide na obaranje sopstvenog kabineta, tvrde izvori „Blica" u Vladi Srbije.

- Izjavom „ili sporazum ili misija na Kosovu" Koštunica radi upravo ono što nismo želeli tokom celih pregovora: povezivanje statusa Kosova sa našim evropskim integracijama. Koštunica je postao premijer jer smo se dogovorili oko pet principa od kojih su jedan dalje integracije u EU. DS i G17 imaju većinu ministara u Vladi koji su za potpisivanje sporazuma, a jedini način da ga Srbija ne usvoji je da ga Skupština na ratifikuje, ali to bi bio pad Vlade - kaže naš sagovornik.

Premijer Srbije poručio je da će 28. januara EU morati da bira da li će potpisati sporazum sa Srbijom ili će odlučiti o slanju svoje civilne misije. Međutim, potpredsednik Božidar Đelić kaže da su izjave jedna stvar, a politika Vlade sasvim druga.

- Politika Vlade je određena koalicionim sporazumom u kojem su kao jedan od pet principa navedene upravo evropske integracije. Tu je tačka. Vlada me je ovlastila da potpišem sporazum o asocijaciji i pridruživanju i to ću učiniti 28. januara - kaže za „Blic" Đelić. On navodi da postoje tri razloga zbog kojih veruje da će sporazum biti potpisan. Prvi je što je tehnički gledano sporazum već ispregovaran.

- Drugo, utvrđeno je da je u skladu sa rezolucijom koja je nedavno usvojena u Skupštini Srbije. To je, uostalom, u toku rasprave naveo i sam ministar za Kosovo Slobodan Samardžić - kaže Đelić. Činjenica da će ovaj trgovinski sporazum osnažiti Srbiju, po potpredsedniku Vlade je treći razlog zbog kojeg treba potpisati sporazum.

- Ukoliko ne bismo potpisali sporazum, izolovali bismo sami sebe. Najzadovoljniji odlukom Srbije da ne potpiše sporazum bili bi kosovski Albanci - zaključuje Đelić.

Dragan Šormaz, član GO DSS, tvrdi da oni ne odustaju od evropskih integracija.

- Ali, ne pristajemo da za Srbiju postoje drugačiji kriterijumi u odnosu na druge članice ili države koje su u procesu pridruživanja. I premijer Koštunica u svojoj izjavi o EU nije rekao ništa drugo u odnosu na ono što je precizirano rezolucijom koju je nedavno usvojila Skupština. Znači, sve što mi tražimo jeste da naše pridruživanje i ulazak u EU bude pod istim uslovima i garancijama koje ima i bilo koja druga država, a to je celoviti teritorijalni suverenitet i integritet - zaključio je Šormaz.

Izjava Koštunice o „izboru" EU, po svemu sudeći, poslužiće samo na unutrašnjem planu, kao dokaz vlastitim biračima da DSS ne odustaje od svoje politike da Srbija u EU može da uđe samo ako Brisel prizna teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad pokrajinom. Na kraju, sam čin potpisivanja sporazuma biće, najverovatnije, obavljen 28. januara, a odluka o upućivanju misije EU na Kosovo do tada sigurno neće biti doneta. U EU i dalje postoje dileme kakav pravni osnov za upućivanje misije bi mogao da posluži.

Tadić: Nastaviti ka EU

Predsednik Srbije Boris Tadić juče u Kruševcu nije želeo direktno da komentariše izjavu premijera, ali je ponovio svoj stav da Srbija mora nastaviti dalje ka EU, kao i borbu za očuvanje Kosova u sastavu države. „Mi ne želimo da se odričemo našeg identiteta, to je prosto fundamentalno pitanje kada je reč o našem odnosu prema Kosovu. Ja se nikada neću odreći ni Kosova ni našeg identiteta ni kao predsednik Srbije ni kao građanin i verujem da niko ozbiljan u ovoj zemlji to takođe neće učiniti", rekao je Tadić i naglasio da očekuje da će „lideri Evropske unije, kada je reč o Kosovu i Metohiji, poštovati međunarodno pravo".

Evropska unija ne menja stav

U stavu EU prema Srbiji i Kosovu se ništa nije promenilo, pa ni datum očekivanog potpisivanja sporazuma sa Srbijom 28. januara, kažu za „Blic" u kancelariji Havijera Solane, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost. „Nemamo običaj da komentarišemo svaku pojedinačnu izjavu srpskih zvaničnika, uključujući i premijera Koštunicu", objašnjavaju na pitanje da li su njegovu izjavu shvatili kao ultimatum Uniji. Novih momenata u odnosu na ranije formulisani stav nema, posebno s obzirom na to da i Solana dolazi tek iduće nedelje, ističu u Briselu. T. V.

Šta kaže sporazum

Sporazum EU i Srbije u članu 135 kaže: „Ovaj sporazum se primenjuje, s jedne strane, na teritorije na koje se primenjuju ugovori kojima se osnivaju EZ i Evropska zajednica za atomsku energiju i u skladu sa uslovima utvrđenim tim ugovorima i na teritoriju Srbije, s druge strane. Ovaj sporazum se ne primenjuje na Kosovu, koje je trenutno pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 od 10. juna 1999. godine. Ovo ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova niti određivanje njegovog konačnog položaja prema istoj rezoluciji."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.