Koštunica: Srbiji je potrebna nacionalno odgovorna vlada

Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Srbiji je potrebna nacionalno odgovorna vlada

Nosilac liste DSS-NS Vojislav Koštunica poručio je danas da narod na izborima hoće pobedu Srbije koja će značiti dobro za celu zemlju i svakog njenog građanina.



Koštunica je na predizbornom skupu u Leskovcu rekao da se do te pobede, koja će doneti postepeni boljitak svima, može doći posle 11. maja ukoliko Srbija dobije jedinstvenu, nacionalno odgovornu, državotvornu i poštenu vladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja će raditi u intresu naroda. On je kazao da bi ta vlada trebalo da ima jednostavan program zasnovan na četiri cilja od kojih prvi, kako je rekao, glasi - "Kosovo je Srbija".

Koštunica je istakao da ta vlada Srbiju mora očuvati celu i da je Kosovo nešto po čemu se srpski narod kroz istoriju poznaje i traje. On je rekao da "braneći Kosovo, branimo celu Srbiju", naglasivši da na taj način Srbija brani nešto što je zasnovano na pravu, pravdi i istini. Kao drugi cilj te vlade, lider DSS je naveo ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali je podsetio da je Srbija deo Evrope, geografski i istorijski - "hoćemo da uđemo u zajednicu država i naroda - Evropsku uniju".

On je dodao da u tu organizaciju Srbija hoće da uđe kao celovita sa Kosovom i Metohijom, kao i svih 27 zemalja koje su članice EU i kojima uslov za ulazak nije bio odricanje od dela teritorije.

"Ima onih kao što je koalicija Čanak-DS-G17 plus koji kažu da mi uđemo u EU, time priznamo Kosovo, pa ćemo se doviljati kako da ga vratimo. Nema ulaska u EU bez Kosova", poručio je Koštunica.

On je rekao da za koaliciju DSS-NS Srbija i Kosovo nemaju alternativu.

Kao treći cilj, Koštunica je naveo ekonomsko razvijanje i jačanje Srbije, kao i porast zapošljavanja. On je kazao da se DSS-NS razlikuju od bivših koalicionih partnera kojima, kako kažu, ne trebaju putevi kroz Srbiju.

"Mi hoćemo da gradimo puteve, da jačamo Srbiju, da realizujemo magistralni gasovod, a oni su to sprečili", rekao je Koštunica, koji je građanima Leskovca poručio da će nova vlada kroz ravnomeran regionalni razvoj Srbije vratiti snagu i značaj koji je taj grad imao.

Kao četvrti cilj, Koštunica je naveo dalji obračun sa kriminalom i korupcijom i dodao da će to biti obračun protiv onih koji nisu mislili na interese države već na svoje džepove i "unovčili državne položaje".

"Za sve te, kao i za druge građane mora da važi ista pravda i zakon", naglasio je Koštunica i podsetio na "obračune sa raznim mafijama".

Lider NS Velimir Ilić kazao je da je na izborima važno da pobedi srpska opcija. On je ocenio da privreda u leskovačkom kraju ne radi i pozvao Mlađana Dinkića da "kao ministar privrede počne da radi svoj, a ne posao drugih ministara". Ilić je kazao da je u razgovoru sa građanima na jugu Srbije saznao da Albanci imaju nameru da kupuju firme u tom kraju - "nećemo dozvoliti da Albanci sa Kosova otkupljuju firme na jugu Srbije, zato moramo da branimo Kosovo, jer braneći njega branimo i sve druge delove Srbije".

"Borisu Tadiću vodi Srbiju ako znaš, ako ne znaš skloni se da je ne vodi Havijer Solana", kazao je Ilić i dodao da "država mora da se vodi iz njenih gradova, a ne iz Brisela i Vašingtona".

Lideri kolacije D S S-NS posle posete Leskovcu održaće predizbornu konvenciju u Vranju na kojoj će pored njih govoriti stranački funkcioneri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.