Koštunica: Ren treba da se izjasni

Izvor: B92, 06.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Ren treba da se izjasni

Beograd -- Vojislav Koštunica pozvao Olija Rena da "odmah saopšti" u kojim granicama EU priznaje Srbiju.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je za današnje Večernje novosti kazao da su sve parlamentarne stranke i institucije u Srbiji "javno i nedvosmisleno potvrdile" da Srbija treba da bude ravnopravni član EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Posle proglašenja lažne države 17. februara i posle odluke EU da protivpravno pošalje misiju EULEKS za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana, u Srbiji se opravdano otvorilo pitanje u kojim granicama EU priznaje Srbiju", naveo je predsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, to pitanje se posebno nameće posle zaključaka Evropske komisije, koja je konstatovala da je Priština proglasila nezavisnost, a ignorisala da su Vlada i Skupština Srbije poništile tu odluku.

"Državne institucije i građani Srbije zahtevaju odgovor na suštinsko pitanje - u kojim granicama EU priznaje državu Srbiju. Svaki sporazum Srbije i EU podrazumeva da obe strane znaju koje su granice Srbije", rekao je Koštunica.

On je naveo i da se, ako EU želi partnerstvo sa Srbijom, to pitanje mora odmah razrešiti.

"Zato bi bilo važno da čujemo odgovor evropskog komesara za proširenje Olija Rena da li EU u sporazumima koje treba da potpiše sa Srbijom poštuje teritorijalnu celovitost naše zemlje", naveo je Koštunica.

Ren je juče pozvao Vladu Srbije da "potvrdi svoju privrženost evropskoj budućnosti Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.