Koštunica: Podrška studentima

Izvor: B92, 27.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Podrška studentima

Premijer Srbije Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)

Beograd -- Vojislav Koštunica podržao je proteste studenata u Kosovskoj Mitrovici i poručio im da se Srbija nikada neće odreći Kosova.

"Vi, mladost Srbije, pokazujete danas svima nama kako se, pre svega, voli svoja zemlja, kako se voli Kosovo, kako se voli Srbija. Cela zemlja je ponosna na vas i iskreno i sa velikim uzbuđenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pruža vam podršku", navodi se u obraćanju predsednika Vlade Srbije studentima.

Prema njegovim rečima, SAD su preuzele istorijsku odgovornost zbog rušenja principa međunarodnog prava na kojima počiva mir i stabilnost u svetu.

"Ni Minhenski sporazum iz 1938. godine, kada je Hitler oteo Sudet, ne može se porediti sa ovim pravnim nasiljem, jer je tada Češka pristala da potpiše da joj se otima deo teritorije. Srbija nije i nikada neće potpisati nikakav nedostojni papir o predaji Kosova i Metohije", naveo je predsednik Vlade.

On je izjavio i da je u "ovom velikom i teškom iskušenju srpski narod pokazao svoju snagu i dostojanstvo velikog naroda, koji zna šta je pravo, pravda i sloboda".

Protest stunedata

Studenti Prištinskog univerziteta izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu i danas su, deseti dan zaredom, poručili s protestnog skupa u tom gradu da su protiv nezavisnosti i da neće dozvoliti da budu nametnute granice izmedu Kosova i centralne Srbije. Na protestu je pročitano pismo predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice.

"Danas se oseća ponos u Srbiji, ponos slobodnog naroda koji neće da se potčini nasilju i nepravdi. Pružaćemo, kao narod i država, svakoga dana otpor, sve dok se SAD ne uvere da se mora ponovo uspostaviti vladavina međunarodnog prava na Balkanu i da se mora poništiti protivpravno proglašenje lažne države", naveo je Koštunica.

Takođe, izjavio je da je "moguće da je Amerika sa visine velike sile pomislila da je srpski narod mali i da može sa nama kako hoće, ali će vremenom shvatiti veličinu Srbije u njenoj borbi za pravo i pravdu".

"Svakoga dana će Srbija u ovoj borbi korak po korak pobeđivati i na kraju će pobediti. Jer, Kosovo je Srbija, tako je bilo i tako će i biti. Vi ste, dragi prijatelji, danas putokaz Srbiji, i mi ćemo vas slediti", rekao je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.