Koštunica: Klopka Evrope test za vlast

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Klopka Evrope test za vlast

Lider DSS-a Vojislav Koštunica smatra da uspeh Vlade zavisi od izbegavanja klopke da evrointegracije budu sredstvo pritiska koje razgrađuje državu. U prvih sto dana, pomak Vlade u borbi protiv korupcije pozitivan, ocenjuje Koštunica.

Uspeh rada Vlade zavisi od toga da li će moći da iščupa državu iz klopke da evropske integracije služe kao sredstvo pritisaka za razgradnju i osiromašenje države, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je lider DSS-a Vojislav Koštunica.

"Evropska unija je zloupotrebila poverenje građana Srbije i neposredno radi na stvaranju nezavisnog Kosova. U prvih sto dana nisam video odlučnost i volju da se ta agonija prekine", dodao je Koštunica u intervjuu Večernjim novostima.

On je ocenio da je nova Vlada, ipak, pokazala i pozitivne strane – od borbe protiv kriminala i korupcije do zaustavljanja "pogubne politike da EU nema alternativu".

"Prvi utisak je da u 100 dana nije učinjeno dovoljno da se raskine sa politikom bivše Vlade. Evropska unija nastavila je da uslovljava Srbiju etapnim priznavanjem Kosova. Cena koju Srbija mora da plati da bi ušla u EU je odustanak od Kosova i to je sad svima jasno", kaže lider DSS.

"Mora se staviti tačka na evropske integracije", istakao je Koštunica.

Na pitanje smatra li, ipak, da je nova Vlada generalno bolja od prethodne, Koštunica kaže da je bivša vlast koju je predvodila DS "radila toliko pogubno da je čak i neuporediva".

"Ali, ključ prvih sto dana nove vlade, pa i čitavog mandata, jeste da li će uspeti zemlju da iščupaju iz zamke EU. Vlada sad ima šansu da to učini", rekao je lider DSS.

Prema njegovim rečima, nije dobra poruka Vlade da će poštovati sporazume koje je postigla prethodna vlast i da će učestvovati u dijalogu sa Prištinom.

"Pregovore pod okriljem EU naša Vlada mora da prekine, a ne da ih inicira. Cilj EU je nezavisno Kosovo", dodao je Koštunica.

On smatra da se mora jasno isključiti "svaka igra EU sa teritorijalnim integritetom Kosova".

"Ili se poštuje teritorijalni integritet Srbije ili teritorijalni integritet Kosova. Jedno drugo isključuje. Nužno je da Srbija jača institucije na Kosovu, a ne da ih ukida kako traži Brisel. I najzad, Unija se toliko pokazala kao pristrasna u pregovorima, da je postala nepoželjna i nekredibilna. Zato se pregovori moraju vratiti u okrilje Saveta bezbednosti UN", dodao je lider DSS-a.

On, takođe, smatra da je pogrešno "hrliti" na pregovore u Brisel, već bi država trebalo da sačeka da Ustavni sud Srbije najpre odluči o prethodnim sporazumima sa Prištinom.

O borbi protiv korupcije i kriminala

Na pitanje podržava li Vladinu politiku borbe protiv korupcije i kriminala, lider DSS-a kaže da je taj proces pokrenut i da je, nesumnjivo, pozitivan.

"Prelomna tačka borbe protiv korupcije i kriminala je afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera. To je krajnje ozbiljno pitanje. Afera je i došla posle pokušaja da se uđe u trag ozbiljnoj korupciji u zemlji. Država sada mora da zaštiti svoj pravni poredak i da pokaže da je zaista država. Potrebno je podržati onaj deo policije koji je voljan da se sa korupcijom i kriminalom obračuna do kraja", kaže Koštunica.

On je istakao da njegova stranka sa vladajućom Srpskom naprednom strankom ima korektnu saradnju.

"Korak dalje u stavljanju tačke na pogubnu politiku DS-a da EU nema alternativu jeste i formiranje lokalnih vlasti bez DS-a", dodao je on.

Koštunica je dodao da ne vidi mogućnost za saradnju sa DS-om ni posle promene predsednika.

Na pitanje da li su započeli pregovore sa SNS-om o smeni vlasti i u Beogradu, Koštunica ističe da je važno da dođe do promene vlasti u lokalnim samoupravama, a naročito u Beogradu.

"Teško je razdvojiti sudbinu Beograda od Srbije i teško je pomisliti da DS može u glavnom gradu voditi neku bolju i drugačiju politiku nego što su je vodili u Republici. Što se tiče DSS-a, promena vlasti u Beogradu je neophodna i poželjna, ali to ne zavisi samo od nas", zaključio je Koštunica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.