Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geno: Rezolucija 1244 UN i dalje na snazi

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i šef za mirovne operacije UN Žan Mari Geno saglasili su se danas u Beogradu da se mora poštovati važeća Rezolucija 1244, a zvaničnik svetske organizacije se založio da se u dogovoru sa Beogradom nađu praktična rešenja u funkciji mira i sigurnosti na Kosovu i Metohiji.



Predsednik Vlade Srbije je naglasio da je Kosovo i Metohija saglasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Povelji UN, Rezoluciji 1244 i Završnom helsinškom aktu sastavni i neotuđivi deo Srbije, saopštila je Kancelarija vlade za saradnju s medijima. Koštunica je ukazao da se mora poštovati važeća Rezolucija 1244 SB UN i posebno naglasio da je misija EU, Euleks, nelegalna i da je protivpravno prisutna na našoj teritoriji Kosovu i Metohiji.

Šef Misije za mirovne operacije Ujedinjenih nacija je na sastanku istakao da je Rezolucija 1244 SB UN važeća i na snazi i da je bitno da se u dogovoru sa Beogradom nađu praktična rešenja, kako bi se obezbedili mir i sigurnost na Kosovu i Metohiji.

Razgovoru Genoa sa predsednikom vlade Srbije prisustvovao je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samaradžić, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Sribje.

Euleks pod okriljem UN posle 15. juna?

U Ujedinjenim nacijama razmatra se mogućnost legalizovanja misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji, uz istovremeno uvažavanje stava Rusije o neophodnosti poštovanja važeće Rezolucije 1244, saznao je Tanjug u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Ujedinjene nacije, kako navode diplomate, neće dozvoliti da misija EU, Euleks, zameni UNMIK nakon stupanja na snagu ustava Kosova 15. juna, kako se to spekuliše u Prištini. Diplomate najuticajnijih zemalja u svetskoj organizaciji, međutim, vode razgovore o mogućnosti da se omogući raspoređivanje misije Evropske unije u pokrajini, ali tako da ona deluje pod okriljem UN. Radi se, kako je rečeno Tanjugu, tek o "inicijalnim i neformalnim" razgovorima.

Prema diplomatskim izvorima u UN, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu i Metohiji Joahim Riker mogao bi uskoro da bude zamenjen drugim zvaničnikom te svetske organizacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.