Svedoci protiv Šešelja dali lažne iskaze

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci protiv Šešelja dali lažne iskaze

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od predsednika Haškog tribunala da se pokrene krivični postupak protiv svedoka koji su u sudnici dali lažne iskaze, izjavio je danas šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić.

Šešej je u zahtevu na 100 gusto kucanih strana obradio 44 osobe, od toga 40 koje su svedočile u sudnici i četiri koje su dale iskaze a da se nisu pojavila u sudnici, rekao je Krasić na konferenciji za novinare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
"Tokom pretresa u sudnici je saslušano 80 svedoka i od toga 11 svedoka veštaka, što znači da bi 69 svedoka trebalo da budu očevici, a od 69 njih, 40 je dalo lažni iskaz", naveo je Krasić.

Prema njegovim rečima, za osobe koje su u svojstvu svedoka dale lažni iskaz predvđene su sankcije kao za nepoštovanje suda, i to kazna zatvora u trajanju do sedam godina i 100.000 evra novčane kazne. Krasić je rekao da će 7, 8, i 9. marta Haški tribunal odlučivati po takozvanom pravilu ''98 bis'', po kojem je, prema njegovim rečima, jedina moguća oslobađajuća presuda za Šešelja.

On je rekao da bi postupak protiv lidera radikala zbog nepoštovanja suda, koji je počeo 22. februara, trebalo da bude nastavljen u maju ili junu.

Krasić je najavio da će Šešelj izvesti 10 svedoka odnosno lica koja su obavestila javnost da su po nalogu tužilaštva svedoci protiv Šešelja, iako ona ne žele da budu svedoci niti da im se krije ime i prezime.

Šešselju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine, a 21. januara 2009. dodatno je optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je indetitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

On je 24. jula 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010, a 4. februara 2010. je drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka. Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003, a suđenje mu je počelo novembra 2007.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.