Suđenje Šešelju zbog nepoštovanja suda

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šešelju zbog nepoštovanja suda

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasnio se da nije kriv po optužbi zbog nepoštovanja suda, koja ga tereti da je obelodanio imena, zanimanja i mesta prebivališta trojice zaštićenih svedoka. Šešelj je prvi optuženik za ratne zločine kome se sudi i zbog nepoštovanja suda.

Predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za napoštovanje suda, odnosno da je u knjizi objavljenoj 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine "svesno i namerno obelodanio imena, zanimanja i mesta prebivališta trojice zaštićenih svedoka, otkrivši na taj način njihov identitet".

Optužnica, prema kojoj se Šešelj tereti da je objavio i odlomke pisane izjave jednog od zaštićenih svedoka mada je znao da je sud još u martu 2003. godine zabranio obelodanjivanje te izjave, podignuta je 21. januara.

Šešelj je, prema optužnici, Za nepoštovanje suda propisana je novčana kazna do 100.000 evra, ali je moguća i kazna zatvora do sedam godina.

Šešelj je prvi haški optuženik za ratne zločine kome se sudi i zbog nepoštovanja suda.

Lideru radikala još traje suđenje pod optužbom za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 24. februara 2003. dobrovoljno otišao u Hag, a 25. marta se pred Tribunalom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački te optužnice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.