Suđenje Šešelju za nepoštovanje suda

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šešelju za nepoštovanje suda

Lideru radikala Vojislavu Šešelju počelo suđenje za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja informacija o 11 zaštićenih svedoka u svojoj knjizi i na internetu. Mene možete da ubijete, ali moj sajt ne možete uništiti, izjavio Šešelj. Tužilac tvrdi da je Šešelj namerno objavio imena svedoka.

Šešelj je po drugi put optužen za nepoštovanje suda, jer je u svojoj knjizi otkrio identitet 11 zaštićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je negirao pred Haškim tribunalom da je objavio imena zaštićenih svedoka, tvrdeći da je proces za nepoštovanje suda protiv njega posledica neuspeha tužilaca da na glavnom suđenju dokažu da je kriv za ratne zločine.

U uvodnoj reči optužbe, tužilac Brus Makfarlejn je najavio da će dokazati da je identitet svedoka bio zaštićen po više odluka Tribunala, da je Šešelj bio svestan toga, ali da je uprkos zabrani u knjizi i na svojoj internet stranici objavio imena svedoka.

"Optuženi je znao da ne sme objavljivati poverljive informacije, ali je ipak to učinio", naglasio je kanadski tužilac Makfarlejn. On je napomenuo da je otkrivanje identiteta svedoka na internetu ozbiljnije nego u knjizi, zato što je informacija dostupna širom sveta i besplatno.

Šešelj je, sa druge strane, rekao da je u glavnom procesu pomenute svedoke tužilaštvo pokušavalo da pretnjama i pritiscima primora da lažno svedoče protiv njega, a da su oni potom odlučili da svedoče u njegovu odbranu pošto je 2005. nestala opasnost da i sami budu optuženi.

"Kada su ti svedoci odlučili da pređu na stranu odbrane, oni su počeli da nastupaju u javnosti govoreći: 'Ja sam taj i taj, neću da svedočim za tužilaštvo, jer je taj iskaz lažan i zato hoću da svedočim u Šešeljevu odbranu'. Ja sam zatim objavio njihove iskaze date meni", naglasio je Šešelj.

Lider radikala rekao je da time nikoga nije ugrozio i da mu to nikada nije bio cilj.

"Ja ću se potruditi da mene za nepoštovanje suda optužite još 10 puta", izjavio je Šešelj, pozivajući se na "veličanstveno učenje" lidera Severne Koreje Kim Džong Ila, po kojem, ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje.

"Ja sam dokazao da sam spreman da se žrtvujem. Neuništiv sam i takav ću biti do kraja", rekao je lider radikala.

Šešelj: Sekretarijat obara moj sajt

Vojislav Šešelj je rekao da Sekretarijat suda već dve godine pokušava da obori njegov Internet sajt, šaljući naloge distributerima, ali da se njegov sajt pokazao neuništivim.

"Mene možete da ubijete, ali moj sajt ne možete uništiti", rekao je lider radikala.

On je dodao da će, ako Sekretarijat nastavi da šalje naloge distibuterima da mu obaraju sajt, naći distributera kod svojih velikih prijatelja, severnokorejskog lidera Kim Džongila, iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada i venecuelanskog predsednika Uga Čaveza.

Posle današnjeg dokaznog postupka optužbe, suđenje će biti prekinuto na neodređeno vreme zato što Šešelj nije saslušao ni pripremio 10 svedoka odbrane koje namerava da izvede pred sudije.

On je rekao da mu to nije omogućio sekretarijat Tribunala koji je odbio i da plati dolazak u Hag njegovih pravnih savetnika.

Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja.

Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.