Srbija razgovara: Bitka za Zemun

Izvor: Politika, 22.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija razgovara: Bitka za Zemun

Stanković: Najveći komunalni haos u Zemunu. – Jerković: Đilas se ponaša kao šerif

Kada je Privremeno veće, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, 17. marta preuzelo vlast Zemunu, konačno je otklonjena blokada ove beogradske opštine u kojoj živi 200.000 stanovnika. „Padom” najjačeg radikalskog uporišta, kojim je svojevremeno upravljao i lider SRS-a Vojislav Šešelj, samo privremeno je okončana borba za ovu prestoničku opštinu. Nastavak sledi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već za dva meseca, kada bi trebalo da budu održani vanredni lokalni izbori.

Za Zdravka Stankovića, predsednika Privremenog opštinskog organa, to će biti šansa da njegova Demokratska stranka možda samostalno preuzme vlast u Zemunu, dok se Slavko Jerković, razrešeni radikalski predsednik Opštine, koji tvrdi da i dalje obavlja funkciju, još nada da će Ustavni sud poništiti odluku Skupštine grada Beograda od 5. marta, o raspuštanju zemunskog parlamenta i uvođenju privremenih mera.

Politika: Kakve rezultate očekujete da će na novim izborima ostvariti vaše političke stranke i s kim biste mogli da formirate postizbornu koaliciju?

Stanković: Mislim da će koalicija DS i G17 plus biti na granici da sama osvoji većinu odborničkih mesta. Ako za to ne budemo dobili podršku građana sigurno ćemo pokušati da obrazujemo koaliciju s nekom od partija koje pređu cenzus. Ne znam zašto se u javnosti spominje Srpska napredna strankakao naš mogući partner u vlasti jer velike šanse da uđu opštinski parlament imaju i LDP i SPS. Takođe, ni DSS više nije uslovljen odlukom Vojislava Koštunice da na lokalnom nivou ne pravi koaliciju s DS-om.

Jerković: Nije DS gadljiv na bilo koju koaliciju. Oni bi i s crnim đavolom, samo da budu na vlasti. Radikalima nisu ovo prvi izbori i u svakom trenutku smo spremni za njih. U svakom slučaju, mislim da sa Srpskom naprednom strankom nikada nećemo ići u koaliciju. Ali, odluka Skupštine grada o uvođenju privremenih mera u Zemunu nije legalna i sačekaćemo odluku Ustavnog suda. Obratili smo se i Vladi Srbije da obustavi izvršnje gradske odluke, tako da se nadamo, da izbori neće biti ni raspisani. Biće tu još velikih iznenađenja.

Politika: Da li je iznenađenje i to što možda očekujete povratak Šešelja iz Haga?

Jerković: A zar vi stvarno mislite da ja ne razmišljam svojom glavom? Pa, Zdravko Stanković od mene ne sme mirno da spava. Sve vreme strepi šta će Slavko Jerković sledeće da preduzme.

Stanković: Sudeći po ponašanju radikala, svaka stranka koja izgubi većinu u lokalnom parlamentu mogla bi da se obrati za pomoć Ustavnom sudu. Bojim se da moji prijatelji radikali namerno zamenjuju teze, pa tako građani mogu da zaključe da oni neće da napuste kabinet i fotelje dok najviši sudski organ u zemlji ne donese neku odluku. Mogli su da kažu da čekaju i odluku Suda u Strazburu i da dok ne dobiju presudu, a to može da traje i 16 godina, neće da puste fotelju. Nema veze što niko neće primiti platu, što ništa u Zemunu neće biti urađeno i što će zbog toga stati život, kao što je bilo na kraju Jerkovićevog mandata.

Jerković: Za vreme mog mandata primio sam više od 500 građana. Nikada nisam imao obezbeđenje i nisam kontrolisao da li mi u kabinet ulazi neko ko možda ima oružje. Jednostavno, bio sam siguran da pošteno radim svoj posao. Nekoliko dana pre Stankovićevog upada u Opštinu sazvao sam kolegijum kako bismo utvrdili ko kako radi i utvrđeno je da nikakvih problema nije bilo. Opština je odlično funkcionisala. Sve dok neko nije odlučio da u ranu zoru pošalje stotinak ćelavih tipova i nasilnim putem nam preotme vlast. I to baš 17. marta, na dan pokolja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Obili su pri tom bravu na vratima mog kabineta i razbili hard-disk službenog računara.

Politika: Zašto ste nepoznate ljude pustili u zgradu Opštine?

Jerković: Pa neću valjda ja da noću dežuram? U Opštini postoji video-nadzor i jedan čovek koji dežura. Te noći nisam ni bio u opštinskom zdanju. Uostalom, nije bitna odbrana funkcije.

Stanković: Nije baš tako bilo. Tog jutra u 6.45 sati pozvonio sam na opštinska vrata, upisali su me u knjigu posetilaca i ušao sam u službene prostorije. Niko nije obio kancelariju predsednika Opštine Zemun. Tvrdim da se to nije dogodilo. Nikakav hard-disk nije uništen niti su počupane kamere u šta mogu da se uvere građani i mediji. Demokratska stranka nije lobirala sindikat niti bilo koga zaposlenog u Opštini niti bilo koga iz stručnih službi da diže pobunu ili organizuje štrajk zbog kašnjenja drugog dela plate. Samo smo upozorili zaposlene i građane u tom trenutku, kada Jerković nije hteo na napusti kancelariju, da će imati problema. Kada je Jerković imao mandat"

Jerković: Ja ga i dalje imam!

Stanković: Nemaš ga jer je odlukom Skupštine grada raspuštena Opština Zemun. Tada je došlo do blokade u radu Zemuna jer je funkcija predsednika opštine veoma važna, kao i njegov potpis.

Jerković: Nisi u pravu, Zdravko. Političari dolaze i odlaze, a u opštini ostaju profesionalci. Kako mogu da blokiram rad Uprave ako tamo rade profesionalci. Pa, ne odlučujem ja o tome šta će da radi načelnik građevine. Time se bave službe i upravo to je razlika između SRS-a i DS-a. Nisam doveo nikoga u Opštinu, niti sam bilo koga otpustio, samo sam rotirao službenike.

Stanković: Za poslednjih 15 godina radikali su zaposlili veliki broj partijskih kolega u Opštini. Kada su, pošto su izgubili izbore 2000. godine, ponovo došli na vlast 2004. brutalno su na ulicu izbacili 50 ljudi, koji su kasnije vodili postupak pred sudom da bi zaštitili svoja radna prava. To nisu bili funkcioneri DS-a, već portiri, vozači, službenici ili sekretarice.

Jerković: Smatram da ovaj revanšizam i aktuelna otpuštanja u Opštini ne spadaju u tekuće i neodložne poslove, kojim inače Privremeno veće treba da se bavi. Ja nikad ne bih radio to što oni sada čine.

Politika: Koliko ste ljudi otpustili od kada ste preuzeli vlast?

Stanković: Samo smo dve osobe razrešili dužnosti. Jedna od njih je Snežana Kokir, bivši javni pravobranilac. To smo uradili jer je mogla da izvrši neko poravnanje gde bi se odrekla, na primer, 20 do 30 miliona dinara i tako ugrozi usvojeni budžet i rad Opštine. Ne znam da li bi to uradila ali, da je to činila, Opština bi bila blokirana i građane ne bi interesovalo zašto lokalna vlast nema para.

Jerković: Ako bi to uradila na svoju ruku, onda bi to bilo krivično delo!

Stanković: A šta je bilo dodeljivanje zgrade Magistrata radikalima? Snežana Kokir je na sudu predstavljala sve Zemunce i tada je rekla da se odriče opštinske imovine, površine veće od 2.000 metara kvadratnih na 30 godina u korist radikala za svega 15.000 nemačkih maraka. Ako se utvrdi krivična ili bilo kakva druga odgovornost gospođe Kokir u tom postupku, onda će pasti i ta sudska odluka.

Jerković: To je gotova stvar, a ti si, Zdravko, u velikoj zabludi. Doneta je sudska odluka. I portparolka Ustavnog suda je nedavno počela da „talasa” na tu temu pa sam je oštro napao. U slučaju Magistrata doneta je pravosnažna presuda i to je kraj priče.

Politika: Kako Opština funkcioniše posle uvođenja privremenih mera i da li građani mogu bez problema da izvade dokumenta?

Stanković: Sve službe dobro rade, iako smo u početku imali malo zastoja. Sada samo skeniramo situaciju i tražimo gde su „uska grla” u Opštini i zašto neki komunalni problemi na koje su stizale pritužbe nisu do sada rešeni. Prvi cilj privremene vlasti bio je da napravimo funkcionalnu upravu koja će raditi u interesu građana. Za dva meseca, koliko traje mandat Privremenog organa, trudiću se da pojačam komunikaciju s gradom jer bez toga Opština Zemun ne može da funkcioniše. Nadležnosti svih beogradskih opština manja je nego kod drugih lokalnih samouprava u Srbiji. Kao mlad čovek imam energiju da brzo rešavam probleme koji su dugo stajali po strani. Potrebno je da vidimo šta je sa izgradnjom vrtića, osnovnih škola i kružnim prelazima u Batajnici i Zemun Polju. Za to je potrebna posebna energija jer ni za njihovu realizaciju nije nadležna Opština, već grad i neke republičke institucije. Opština Zemun nije tu zbog mene ili Slavka Jerkovića, već postoji da bi rešavala probleme ljudi.

Jerković: Upravo sam i ja to radio. Za svoj rad dobio sam pohvalu čak i od Vladimira Novickog, šefa odborničke grupe DS-a u Skupštini opštine Zemun, i još od jednog vašeg istaknutog opštinskog funkcionera. Rekli su mi: „Ne mogu da verujem da si uspeo da zavedeš red u Opštini i da Zemun izgleda tako čisto. Kako si tosamo uspeo?”Pitali su me kako sam uspeo da sklonim divlje prodavce iz Glavne ulice u Zemunu. Premestio sam ih na pijacu gde smo im dali 20 tezgi.

Stanković: Pa zašto su sad ponovo na ulici?

Jerković: E, sad kad ste vi došli i kad su videli da ima turbulencija vratili su se. Ponekad ja prođem tuda i oni mi kažu: „Predsedniče, svi smo uz vas!” I naravno da jesu. Dragan Đilas dozvoljava da u gradu prodaje gde ko hoće. Pogledajte Zeleni venac na šta liči. Zašto bih ja u vreme ekonomske krize terao te ljude koji na taj način zarađuju za hleb, a Đilas se pravi lud i neće da ih ukloni sa ulica Beograda. Ponaša se kao šerif u Njujorku. Pokušao sam da napravim sponu između grada i Zemuna, ali Đilas me je samo jednom primio, 16. septembra prošle godine. Njemu je samo bitno da DS vlada Zemunom. Razgovarali smo o uličnoj prodaji, gasifikaciji i još nekim lokalnim problemima. On, međutim, nije želeo da usliši moje molbe i pomogne Zemuncima. Nikada posle toga nije hteo da me primi i to samo zato što pripadam drugoj političkoj opciji. Đilas je diktator u Beogradu.

Stanković: U Beogradu je najveći komunalni haos upravo u opštini Zemun. Kod nas ima najviše kartonskih kutija na kojima se nešto prodaje i od njih ne može da se prođe Glavnom ulicom. Ko nije iz ovog dela grada vrlo lako može da vidi gde je granica između opština Zemun i Novi Beograd. Gde nema kutija tu je druga opština. Znam da se u Srbiji teško živi, ali ne može svako da iznese dve kartonske kutije i da bilo gde na ulici prodaje robu za koju smatra da će mu doneti zaradu i da ne plati porez državi.

Jerković: To je zabluda. Svuda ima nelegalnih objekata, ali su sve oči uprte u Zemun. Naša opština je devedesetih godina prošlog veka primila više od 40.000 izbeglica, što je najviše u Srbiji. Tada je Vojislav Šešelj rekao: „Hajde da pomognemo tim ljudima. Da im omogućimo da se zaposle i prehrane”. Međutim, 2000. godine DOS dolazi na vlast i ruši sve objekte koje su ti ljudi sagradili.

Stanković: Razumem žitelje naselja Grmovac i Busije i sve koji su sagradili kuće tamo gde neće prolaziti autoput ili gde se neće nalaziti komunalni infrastrukturni objekti. Teška je situacija u Srbiji i nećemo te ljude dirati, već ćemo im omogućiti da žive kao svaki drugi Zemunac.

-----------------------------------------------------------

Politika: Da li ćete biti kandidat Demokratske stranke za predsednika Opštine Zemun?

Stanković: Ko će biti predsednik u Zemunu odlučiće politička partija koja osvoji najviše glasova i napravi koaliciju koja će moći da okupi najmanje 29 odbornika u lokalnom parlamentu. Mogao bih i te kako bez problema da obavljam ovu odgovornu funkciju. Za kratko vreme uveo sam red u rad Opštine i sve funkcioniše besprekorno.

-----------------------------------------------------------

Politika: Šta vam je Vojislav Šešelj rekao kada ste izgubili Zemun?

Jerković: Rekao je da smo konačno dokazali da otimanjem ove opštine Demokratska stranka nasilnim putem uvodi diktaturu u Srbiji. U tome smo uspeli i to je bio naš jedini cilj. Nije nam bila namera da po svaku cenu branimo funkcije. Pa šta je trebalo, da dozvolimo da dođe do krvoprolića?

Dejan Spalović – Nikola Miković

[objavljeno: 23/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.