Šešelj razdužio ćeliju u Haškom tribunalu

Izvor: Mondo, 07.Nov.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj razdužio ćeliju u Haškom tribunalu

Lider radikala Vojislav Šešelj razdužio je svoju ćeliju u Tribunalu u Hagu. Očekuje se njegov dolazak u Beograd.

Foto: Guliver/Getty Images, Michel Porro

Još nema zvanične potvrde kada će Šešelj sleteti u Beogradu, a pristalice radikala počele su da se okupljaju na beogradskom aerodromu u petak oko 23 sata kako bi dočekale svog predsednika.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić kazao je da se Vojislav Šešelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << razdužio u odnosu na pritvorsku jedinicu u Hagu.

Krasić je kazao da se sa Šešeljem čuo u petak oko 18.00, kada se on već razdužio i da u tom trenutku lider SRS-a nije imao informaciju kada će ga holandska policija "prebaciti" od ćelije do aerodroma.

On je kazao da njima niko ne javlja kada će Šešelj doći i da"to može da bude danas, sutra ili prekosutra".

Kako za RTS kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić, ne očekuje se da Šešelj u Beograd stigne pre utorka.

Portal N1 saznaje od izvora iz SRS da se Šešelj nije ukrcao na redovan let koji je u 21.30 poleteo iz Amsterdama za Beograd, a nije bio na na letu koji je oko ponoći došao u Beograd.

Navodno je procedura takva da optuženik po odlasku iz Haga treba da dobije telefonsku vezu na deset sekundi kako bi javio da je ušao u avion, ali kako do toga nije došlo, nije izvesno da je Šešelj krenuo na put ka Srbiji.

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović izjavio je da će javnost biti obaveštena o tačnom terminu dolaska Vojislava Šešelja iz Haga čim radikali budu znali tačno vreme sletanja aviona kojim će iz Haga doputovati u Beograd, da bi građani mogli da ga dočekaju.

Procedura predviđa da će u trenutku kada i formalno sve bude završeno, Šešelja holandska policija u pratnji našeg diplomate odvesti do aerodroma u Amsterdamu.

Na ulazu u avion čekali bi ga naši predstavnici koji će ga dopratiti do kuće. Iz Holandije Šešelj dolazi sa privremenom putnom ispravom, jer je njegov pasoš sa kojim je 2003. otišao u Hag - odavno istekao.

Pretresno veće Haškog tribunala odobrilo je Vojislavu Šešelju privremeno puštanje na slobodu.

Vojislav Šešelj je proveo 11,5 godina u Haškom tribunali, a optužen je za brojne ratne zločine.

 Optužnica protiv Šešelja podignuta je 14. februara 2003., a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.