Šešelj: Nisam kriv

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Nisam kriv

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasnio se da nije kriv po optužbi zbog nepoštovanja suda, koja ga tereti da je obelodanio imena, zanimanja i mesta prebivališta trojice zaštićenih svedoka. Šešelj je prvi optuženik za ratne zločine kome se sudi i zbog nepoštovanja suda.

Predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za napoštovanje suda, odnosno da je u knjizi objavljenoj 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine "svesno i namerno obelodanio imena, zanimanja i mesta prebivališta trojice zaštićenih svedoka, otkrivši na taj način njihov identitet".

Optužnica, prema kojoj se Šešelj tereti da je objavio i odlomke pisane izjave jednog od zaštićenih svedoka mada je znao da je sud još u martu 2003. godine zabranio obelodanjivanje te izjave, podignuta je 21. januara.

Šešelj je, prema optužnici, Za nepoštovanje suda propisana je novčana kazna do 100.000 evra, ali je moguća i kazna zatvora do sedam godina.

Šešelj je prvi haški optuženik za ratne zločine kome se sudi i zbog nepoštovanja suda.

Lideru radikala još traje suđenje pod optužbom za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 24. februara 2003. dobrovoljno otišao u Hag, a 25. marta se pred Tribunalom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački te optužnice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.