Izvor: B92, 20.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela predaja izbornih lista

Beograd -- Koalicija za Evropsku Srbiju biće prva na glasačkom listiću za parlamentarne izbore jer je prva predala listu.

Predaju liste za danas je najavila i LDP, dok radikali čekaju odgovor iz Haga od lidera stranke, Vojislava Šešelja, da li će biti poslanički kandidat i nosilac liste. Istovremeno, DS i G17 potpisali su sporazum i o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Beogradu, dok će u Nišu nastupiti odvojeno.

Koalicija "Za evropsku Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Boris Tadić" predala je Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu, a prvi na njoj je Dragoljub Mićunović.

Na listi se nalazi 166 kandidata Demokratske stranke, 60 G17 plus, i po osam Sandžačke demokratske partije, Srpskog pokreta obnove i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Portarolka DS Jelena Trivan očekuje da će ova koalicija, osim na listi, biti prva i prema izbornom rezultatu.

"Ovo je samo simbolični znak snage koalicije koja je i taj tehnički deo posla uradila prva i prvi smo predali listu. Dakle, ulazimo u kampanju tražimo podršku za politiku evropske Srbije i Srbije koja brani svoj teritorijalni integritet, takođe za odlučnu borbu protiv korupcije, ozbiljne ekonomske reforme i osiguranje boljeg života svakog građanina ove zemlje", rekla je Trivanova.

Radikali još ne znaju kada će predati listu svojih kandidata jer to zavisi od odgovora lidera stranke, koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Šef izbornog štaba Srpske radikalne stranke biće Dragan Todorović.

"Mi ćemo predati listu čim budu stigli papiri iz Haga, a to su ovlašćenja i pristanak da bude kandidat za poslanika i pristanak da bude nosilac liste od strane doktora Vojislava Šešelja, tako da po tom pitanju ne žurimo, nema nikakvih razloga, a inače smo danas već krenuli da skupljamo potpise", rekao je Todorović.

Koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija počela je danas prikupljanje neophodnih potpisa, a potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski najavila je da će slogan njihove kampanje biti "Podrži Srbiju".

Kako je najavio lider LDP Čedomir Jovanović, ta stranka će listu svojih kandidata za poslanike predati tokom dana.

"Sastav liste je koncipiran na isti onaj način na koji je to bio slučaj sa prethodnim parlamentarnim izborima, dakle, tu se nalaze pored osoba koje su se pojavljivale prošle godine, dve veoma važne osobe od kojih očekujemo puno toga. U kampanji su gospođa Biljana Srbljanović i profesorka Svetislava Bulajić; mislim da ćemo sa njima dobiti onaj kvalitet koji nam je potreban u ovom trenutku", kazao je Jovanović.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi saopštio je da će ta partija nastupiti na izborima u koaliciji sa Demokratskom unijom doline, ali da još čeka zvaničan odgovor ostalih potencijalnih partnera. Da samostalno nastupi na izborima odlučila je Građanska inicijativa Goranaca.

Kada je reč o lokalnim izborima, predsednici gradskih odbora Demokratske stranke i G17 plus, Dragan Đilas i Tomica Milosavljević, potpisali su sporazum o zajedničkom nastupu dveju stranaka u Beogradu, a lista će se zvati "Za evropski Beograd - Boris Tadić".

Istovremeno, te dve stranke u Nišu će na lokalu nastupiti odvojeno, dok je posle sklapanja koalicije radikala i DSS u Subotici funkcioner SRS Aleksandar Vučić najavio slične koalicije na lokalu i u drugim etnički mešovitim sredinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.