Nacionalni savet zabrinut zbog prekida suđenja Šešelju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet zabrinut zbog prekida suđenja Šešelju

BEOGRAD - Nacionalni savet za saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju saopštio je večeras da je zabrinut zbog ponovnog prekida postupka u predmetu protiv Vojislava Šešelja, jer taj prekid dodatno umanjuje i ovako poljuljano poverenje srpske javnosti u nepristrasnost Haškog tribunala.

"Nacionalni savet je u posedu odluke sudskog veća da se suđenje odloži na neodređeno vreme zbog toga što je došlo do nedozvoljenog uticaja na važne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svedoke, ali nam detaljni razlozi donošenja ovakve odluke nisu poznati, jer su najvažniji delovi obrazloženja ostali poverljivi i time dostupni samo strankama u postupku", navedeno je u saopštenju.

Savet je u saopštenju istakao da su organi Republike Srbije do sada postupili po svim zahtevima Tribunala koji su se odnosili na zaštitu svedoka i njihovih porodica i da u ovom trenutku nema saznanja o ugrožavanju svedoka, niti je o tome obavešten od Tribunala.

"Nacionalni savet je predstavnicima Sekretarijata Tribunala u Hagu danas predočio ove probleme, pri čemu je izražena spremnost državnih organa da postupe po svim eventualnim budućim zahtevima za zaštitu svedoka i njihovih porodica i u ovom i svim drugim postupcima pred Tribunalom", istaknuto je u saopštenju.

Nacionalni savet smatra i da je potrebno omogućiti optuženom pravo na odbranu, koje uključuje i pravo optuženog da se sam brani (što je i bio slučaj u dosadašnjem toku postupka), kako bi se suđenje nesmetano i u razumnom roku privelo kraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.