Umro Vladan Batić

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Vladan Batić

Lider Demohrišćanske stranke Srbije i republički poslanik Vladan Batić preminuo je danas u Beogradu u 62. godini posle duge i teške bolesti.

Vest o Batićevoj smrti saopštena je danas u republičkom parlamentu. Poslanici su minutom ćutanja odali poštu Vladanu Batiću, jednom od lidera DOS-a i bivšem ministru pravde.

Batićev politički saradnik, glumac Branislav Lečić izjavio je da je lider >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << DHSS bio pošten i vredan čovek koji je čitavog života radio na demokratizaciji zemlje.

"On je bio operisan od raka, izvađene su mu glasne žice, i duže nije mogao da govori. Iako se to negde moglo i očekivati, ipak smo svi bili bolno iznenađeni kada smo čulu za njegovu smrt", rekao je Lečić.

Batić je rođen 27. jula 1949. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je na Pravnom fakultetu diplomirao 1972, magistrirao na Katedri za međunarodno pravo 1977. i na istoj katedri 1981. odbranio doktorsku disertaciju "Slobodne carinske zone sa stanovišta međunarodnog prava".

Od 1973. do 1984. radio je u Skupštini opštine Obrenovac, sve vreme kao referent, pošto zbog političke nepodobnosti nije mogao napredovati. Od 1984. godine ima svoju advokatsku kancelariju u Beogradu.

"Primite moje najiskrenije saučešće povodom smrti člana vaše porodice. Smatram da je Vladan Batić iza sebe ostavio značajan trag u demokratskom životu Srbije", naveo je u telegramu saučešća srpski predsednik Boris Tadić.

Uvek ću se sećati kako je Vladan Batić našao prave reči vere u evropsku Srbiju na grobu Zorana Đinđića, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, povodom smrti predsednika DHSS. Đelić je izrazio saučešće Batićevoj porodici i stranci.

Stranka G17 plus i Ujedinjeni regioni Srbije uputili su saučešće Demohrišćanskoj stranci povodom smrti predsednika te stranke i narodnog poslanika Vladana Batića.

Izraze saučešća uputili su i lider G17 plus i Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić i šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić.

Batićev odlazak je tužan trenutak za sve koji su, kao ljudi i političari, zajedno sa njim pokušavali da menjaju Srbiju, rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović. "I devedesetih i posle demokratskih promena, Vladan je bio energični borac za drugačiju Srbiju", izjavio je Jovanović i dodao da oseća veliku potrebu da uputi poslednji pozdrav i veliko divljenje Vladanu Batiću, "jednom od simbola dvadesetogodišnje borbe za lepšu i modernu Srbiju u koju je oduvek srčano verovao".

Prvi put se politički angažovao u Demokratskoj stranci (DS) od njenog osnivanja 1990. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora i prvi predsednik Beogradskog odbora stranke. DS je napustio 1992. zbog njenog nepristupanja Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS) i sa grupom istomišljenika učestvovao je u osnivanju Demokratske stranke Srbije (DSS) u kojoj je bio potpredsednik.

Narodni poslanik bio je u dva mandata u Narodnoj skupštini Srbije koja je konstituisana i raspuštena 1993. i od 1994. do 1997. kada je bio i zamenik predsednika Poslaničkog kluba DSS-a.

U februaru 1997. Batić je isključen iz DSS-a, a 6. maja te godine osniva DHSS i postaje njen predsednik. Za predsednika stranke ponovo je izabran na izbornoj skupštini DHSS-a 25. aprila 2004.

U januaru 1998. godine Batić sa Velimirom Ilićem, predsednikom izdvojene frakcije Srpskog pokreta obnove, SPO-Zajedno, formira Savez opozicionih stranka "Srbija Zajedno", što je bio začetak opozicionog bloka Saveza za promene (SZP). U tom Savezu Batić je bio dva puta koordinator.

Za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ, kao kandidat DOS-a izabran je na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. Od 24. januara 2001. do vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je republički ministar pravde.

Posle gubitka vlasti DOS-a, Batić je postao blizak liberalno orijentisanim krugovima. Sa Vesnom Pešić (Građanski savez Srbije) i Nenadon Čankom (Liga socijaldemokrata Vojvodine) predvodi Narodni pokret "Otpor".

Bio je kandidat DHSS-a na predsedničkim izborima u Srbiji 13. juna 2004.

Bio je pravni zastupnik Milana Panića u sporu njegove farmaceutske kompanije ICN sa državom, a zastupao je prava porodica dvojice gardista ubijenih u kasarni na Topčideru, čija sudbina ni do dan danas nije rasvetljena.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara 2007. na listi Liberalno-demokratske partije izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Poslanik je bio i novom sazivu Skupštine Srbije konstituisanom nakon izbora u maju 2008. godine.

Dve decenije se borio sa teškom bolešću, rakom glasnih žica. Vladan Batić je ostavio za sobom suprugu Veru i tri ćerke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Preminuo lider DHSS Vladan Batić

Izvor: Blic, 29.Dec.2010

BEOGRAD - Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik republičkog parlamenta Vladan Batić preminuo je danas u 62. godini, posle duge i teške bolesti, saopšteno je u parlamentu...Poslanici Skupštine Srbije odali su poštu preminulom kolegi minutom ćutanja...Batić je rođen 27. 7. 1949....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.