Skupština Srbije usvojila budžet za 2010.

Izvor: Politika, Beta, 21.Dec.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila budžet za 2010.

Za usvajanje glasalo je 127 poslanika, od toga su 124 poslanika vladajuće koalicije, dva samostalna poslanika, Vladan Batić i Jovan Damjanović, i Riza Halimi (KAPD)

Narodna skupština Srbije usvojila je juče budžet za narednu godinu koji je, kako najavljuje premijer Mirko Cvetković, razvojni i stabilizacioni. Za usvajanje je glasalo ukupno 127 poslanika, od toga su 124 poslanika iz vladajuće koalicije, dva samostalna, Vladan Batić i Jovan Damjanović, i Riza >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Halimi (KAPD). Četiri poslanika SVM-a nisu podržala budžet, a kompletna opozicija, koja tvrdi da je budžet „potrošački i poguban za privredu”, nije učestvovala u glasanju.

Premijer Mirko Cvetković, kada je predstavljao budžet poslanicima, objasnio je da u narednoj godini neće biti povećanja poreskih nameta ni privredi, ni građanima, umesto toga vlada će se orijentisati na bolju naplatu poreza. Plate i penzije u narednoj godini biće zamrznute. Cvetković je kazao i da je u 2010. planiran realan rast bruto-domaćeg proizvoda za 1,5 odsto, sa perspektivom da do 2011. godine poraste za tri odsto, a to istovremeno znači i nova radna mesta, rast plata i penzija i drugih primanja.

U „republičku kasu” treba, kako je predviđeno, da se slije 656 milijardi dinara, planirani rashodi iznose 763 milijarde, a deficit iznosi 107 milijardi dinara.

Najveći deo budžetskih rashoda, 34 odsto namenjen je za dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, koje će dobiti 263,3 milijarde dinara, od toga 215 milijardi će otići Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje. Na ime subvencija otići će 42,8 milijardi dinara, a najviše će dobiti poljoprivrednici, 20 milijardi dinara. Za kapitalne investicije iz budžeta će biti izdvojeno 33,2 milijarde dinara, a za njih će biti obezbeđena i dodatna sredstva u iznosu od 30,4 milijarde dinara. U okviru javnih investicija, kako je najavio premijer Cvetković, prioritet će biti završetak Koridora 10.

Skupština je juče potvrdila pet međunarodnih finansijskih sporazuma, čija ukupna vrednost iznosi 874,9 milijardi dinara. Među ovim sporazumima su i dva, kojima se obezbeđuju krediti za Koridor 10.

M. Č.

----------------------------------------------------

Dečji dodatak

Poslanici su juče usvojili i set pratećih budžetskih zakona. Usvojena su, između ostalog, rešenja prema kojima će se ubuduće dečji dodatak isplaćivati za svako rođeno dete, a na samo za troje, kao do sada. Pored toga, staratelj, ili hranitelj, dobijaće dečji dodatak i za više od četvoro dece. Diana Dragutinović, ministarka finansija, navela je i da će se ubuduće naknada porodiljama određivati na osnovu njihove prosečne zarade ostvarene u periodu od 12 meseci.

[objavljeno: 22/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.