Nisam neprijatelj DS-a

Izvor: Politika, Fonet, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam neprijatelj DS-a

Predsednik DHSS-a došao da glasa za zakone koji su njemu važni, a posle su ga kolege iz DS-a zamolile da ostane

Samostalni poslanik Vladan Batić (DHSS) pomogao je u ponedeljak vladajućoj koaliciji u Narodnoj skupštini Srbije da obezbedi kvorum za glasanje. Tri poslanika parlamentarne većine bila su odsutna u danu za odlučivanje, pa je u sali skupštine bilo 125 parlamentaraca što je nedovoljno za kvalifikovano odlučivanje. Batić u intervuju za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže da je došao da glasa za zakone koji su njemu važni, a da su ga „posle kolege iz DS-a zamolile da ostane”.

Da li su vas iz vladajuće koalicije zvali da pomognete u obezbeđivanju kvoruma?

Ne. Kad god se glasa o nekim važnim zakonima za građane ili o onima evropske provinijencije, ja sam tu, nije mi to nikakav problem. Nisam krvni neprijatelj Demokratskoj stranci. Znači došao sam zato što je prvi na redu bio zakon o grbu, zastavi i himni, a ja sam u vladi Zorana Đinđića bio taj koji je napravio komisiju i predložio grb, zastavu i himnu...

Niko vam nije ništa rekao o kvorumu?

Da budem potpuno iskren, bio sam u sali kad se glasalo o prvom zakonu zato što je to moja moralna obaveza, a onda su me ljudi iz DS-a zamolili, pošto je tu set ekoloških zakona, da ostanem. Ja sam im unapred rekao do kada mogu da budem i kad sam morao da odem sednica je završena. Nije nikakva jeres da budem tu, s jedne strane sam smatrao da ne kršim svoja uverenja, a s druge strane, smatram da je perspektivno, Demokratska stranka partner Demohrišćanskoj stranci Srbije.

I ranije se dešavalo da obezbeđujete kvorum, da li je tada bilo poziva?

Ne, i ne sećam se kad je to bilo da baš ja budem kvorum, mislim da je ovo prvi put.

Bilo je još par puta, pa zato neki na vas računaju kao na deo vladajuće koalicije?

Pronađite mi većeg kritičara vlasti od mene. Pa, pre par dana sam tražio ostavku Božidara Đelića, potpredsednika vlade, zato što je rekao da se nisu stekli uslovi za donošenje zakona o restituciji, jer država nema novac, što je neistina. Taj zakon je preduslov za Evropsku uniju, a on je zadužen za evropske integracije, pa kad tako nešto kaže, onda treba da podnese ostavku.

Može li vladajuća koalicija i ubuduće da računa na vas?

Pa, kad god je neki zakon za koji smatram da je napredan. Ako me sad pitate da li je meni neko nešto obećavao, ili nudio, ili da li sam ja nešto tražio, odgovor je, naravno, ne. Niti sam to ikada radio, niti ću raditi.

M. Čekerevac

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.