Jovanović: Potrebna reformska vlada

Izvor: B92, 20.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Potrebna reformska vlada

Čedomir Jovanović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je Srbiji potebna "reformska vlada, a ne vladajuća koalicija".

Jovanović je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, naveo da "Srbiji nije potrebno skrivanje iza pet principa i ideje da je stvoren neki novi SPS". On je ocenio da su ti principi opšta mesta.

Podsećajući da je njegova stranka protiv saradnje sa SRS, Jovanović je isključio mogućnost dogovora LDP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Demokratskom strankom Srbije i Socijalističkom partijom Srbije.

On je rekao da će slogan pod kojim će LDP ući u izbornu kampanju biti predstavljen u subotu na konvenciji stranke.

"Suština te poruke je u skladu sa porukama koje smo prethodno slali: 'Od nas zavisi' i 'Život je zakon'", kazao je Jovanović.

Lider Liberalno-demokratske partije izjavio je da bi, posle formiranja Vlade, Srbija trebalo da redefiniše odnose sa državama u regionu, "pa i sa Kosovom".

"Mislim da je moja politička obaveza da se, po formiranju vlade, započne proces redefinisanja odnosa Srbije sa zemljama u regionu, pa i sa Kosovom. Moramo pronaći zajednički odnos sa kosovskim institucijama, predstavnicima kosovskih vlasti, kako bi se realizovao određeni koncept koji bi Srbiji omogučio specifične odnose sa Kosovom", kazao je Jovanović.

On je objasnio da bi ti "specifični odnosi bili osnov za prihvatanje kosovske realnosti".

"Srpska država je izgubila pravo da upravlja Kosovom 1999. godine. Ja to godinama govorim. To su svojim predlozima u poslednjoj fazi pregovora potvrdili i Koštunica i Tadić. Oni su Kosovu dali sve osim stolice u Ujedinjenim nacijama", kazao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje da li bi priznao nezavisnost Kosova ukoliko bi to bio uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Jovanović je kazao da "Srbija može da prizna samo projekat u kome učestvuje".

On je naveo da Srbija treba da se bori za priliku koja će omogućiti Srbima na Kosovu da u većoj meri nego sada ostvaruju svoja prava.

"Kampanja počinje u subotu"

Liberalno demokratska partija utvrdila je listu kandidata za narodne poslanike u Skupštini Srbije, a predizbornu kampanju počeće skupom u Studentskom parku u Beogradu, u subotu 22. marta, izjavio je član Predsedništva LDP Zoran Ostojić.

LDP će na izborima nastupiti samostalno, a lista nosi naziv "Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović", rekao je Ostojić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, nosilac liste biće lider LDP Čedomir Jovanović, koji je i prvi na listi.

Na izbornoj listi će biti i desetak predstavnika Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića i Socijaldemokratske unije Žarka Koraća, kao i nestranačke ličnosti, rekao je Ostojić.

On je rekao da u Srbiji samo tri stranke mogu da nastupe samostalno na izborima, a to su LDP, SRS i DS.

"Prirodno je da stranke koje nose autentičnu politiku prošlosti (SRS) i budućnosti (LDP) nastupaju same na izborima, a da je vladajuća većina prinuđena da pravi kolicije, što govori o rezultatima dve poslednje vlade", rekao je Ostojić.

On je dodao da će mandati sa liste LDP biti raspoređeni tek posle objavljivanja rezultata izbora.
Pogledaj vesti o: Vladan Batić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.